Снимка: Булфото
fallback

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” поздрави министър-председателя Бойко Борисов за решението му за отказ от изграждане на тръбопровода Бургас–Александруполис.

„България има нужда от политици, които ясно да защитават нейните национални интереси, и ние очакваме, че вие и в бъдеще ще бъдете твърд срещу неизгодните и застрашаващи природата на България договори”, казват още природозащитниците.

Коалицията „За да остане природа в България” от дълго време настоява проектът да бъде спрян, тъй като петролопроводът представлява сериозна опасност за запазената природа по Южното Черноморие, преминавайки до или през Природен парк Странджа, няколко защитени местности и резервати и места от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Oще по темата

Самата технология, чрез която се планира петролът да бъде транспортиран до Бургас, създава огромна опасност за водите на Бургаския залив. Разтоварването на нефта в открито море е рискова технология, която според редица експерти неминуемо би довела до разливи с трагични последици за биоразнообразието и развитието на туризма в района.

Проектът за изграждане на тръбопровода Бургас–Александруполис все още няма задължителните оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост с Натура 2000.

Мнозинството граждани от общините, които проектът засяга, също многократно са изразявали несъгласието си с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 13 години

1111 - тръба ще има, само че ще я направят през Турция, ние ще имаме чиста природа и ще лапаме мухи! нямаме да имаме АЕЦ Белене - ще си светим със свещи или ще си купуваме ток от Турция (на които продавахме доскоро)... И всичко това понеже сме много хитри.... Само дето не си слушаме собствените народни мъдрости - например: Който не целува ръка на време - целува други работи, при това на колене!

75

Анонимен

преди 13 години

Господа еколози, кога ще разкриете кой ви спонсорира и ви "навива грамофона"! Господа и дами еколози, предлагам ви вие да поемете прехраната на около 250 семейства, на хората които няма да работят по този проект! Ще ви помагат хотелиерите - те ще са мега-печалба от липсата на тази тръба, все ще могат поне зимата да приютяват хората които са без работа, поради незапочването на петролопровода!

74

Gnusmus

преди 13 години

К'ъв туризъм,*** овца? Всеки хотел си има басейн и мазните деделопортфейлници не си показват показват носовете навън,даже *** им водят! В морето се плицикат само хъшове и разни хъшлаци(като мене!) Ама то не остана не осрано място,всеки турил оградата,иска ти пари за да си разпънеш палатката в ***!Пфу! Да отива по дяволите *** море! Да го продава бойко на турците или на гърците!

fallback