Снимка: БГНЕС
fallback

Близо 40 хиляди барела нефт дневно може би се изливат от пробитото съоръжение на ВР в Мексиканския залив, което е два пъти повече от досегашните изчисления според американско геоложко проучване.

Междувременно нараства политическото напрежение заради екокатастрофата по американското крайбрежие, предизвикана от изливането на петрол в залива.

Председателят на борда на ВР е поканен на разговор с Барак Обама следващата седмица, за да е сигурно.

От Белия дом съобщиха, че администрацията на президента е поканила председателя на борда на енергийната компания Карл-Хенрик Сванберг на среща с Обама. Разговорът се налага заради нарастващите притеснения дали ВР ще има достатъчно пари да плати за операциите по почистването и компенсирането на щетите от нефтения разлив.

Британският премиер Дейвид Камерън и американския президент Барак Обама ще обсъдят проблема в почивните дни.

В САЩ говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обвини ВР в „недостатъчна почтеност“. Пелоси е един от редицата американски политици, които предлагат ВР да спре изплащането на дивиденти, докато не е сигурно, че ще има достатъчно пари да плати за последствията от аварията.

Това пък покачи напрежението във Великобритания, където дивидентите от ВР формират решаваща част от пенсионните фондове на милиони британци. Острите критики от САЩ се определят от някои британски политици като антибританска риторика.

Нефтът се излива в Мексиканския залив, откакто нефтената платформа Дийпуотър Хърайзън се запали и потъна на 20 април. Новото съоръжение, поставено от ВР за ограничаване на разлива, е събрало 15 800 барела в сряда, малко над количеството, събрано през предишното денонощие.


 

 

Близо 40 хиляди барела нефт дневно може би се изливат от пробитото съоръжение на ВР в Мексиканския залив, което е два пъти повече от досегашните изчисления, според американско геоложко проучване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

тра-ла-ла

преди 13 години

Тарам чипик-тарам-чипик - те го търсят нефта по света с бомби а той се разлива на воля у дома им -

28

Анонимен

преди 13 години

VINOVNI SA USA I EVREITE

27

PrOxY

преди 13 години

Ши съ упраим бира да има е*е ме мене за петрол :D:D

fallback