От 414 болници в страната ще останат 130 активни. Останалите над 270 ще бъдат болници за долекуване и продължително лечение.

Решението коя болница ще бъде за активно лечение и коя – за долекуване, ще бъде взето на базата на наличните специалисти, каза пред bTV министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова.

"Затворена болница в България няма да има, ще има преструктурирана мрежа", категорична е министър Борисова.

Относно въпроса с доплащането за медицински услуги министър Борисова посочи, че в различните европейски страни има различни практики.

В Германия например има много здравни каси, където човек може да си плати и да получи различен вид услуги. Във Франция пък има само една каса, но се плащат различни пакети здравни услуги.

"Искам така да се случи всичко, че колегите ми лекари, когато отиват на работа, да се чудят в България ли са, в Германия ли, или във Франция или Дания", заяви Борисова.

По думите й един лекар всеки ден напуска държавата, защото не е удовлетворен от работата си тук във всякакъв аспект, дори и като отношение на обществото към него.

"Една от задачите ни е да регламентираме методиката, по която се определят лекарските заплати. Трябва да има някакъв ред“, заяви Анна-Мария Борисова.

Според нея заплата от 600 лева в здравеопазването не е никак лоша, при положение че младите лекари от университетските болници в София започват работа с възнаграждение от 450-500 лева.

Проблемът със закъснелите плащания към доставчици на медицински консумативи ще бъде решен, каза здравната министърка, но определи решението по този въпрос като "бизнес тайна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase