Опашка за ваксинация в Сан Франциско. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Само допреди седмици на устата на всички беше една дума – свински грип. Сега вече не си спомняме. Какво стана с пандемията – нямаше я. Всички превантивни мерки, милионите за ваксини се оказаха излишни.

Щетите обаче са огромни, пише германското издание Welt. В Германия са поръчани ваксини за 700 милиона евро, от които са използвани само 10 процента.

Голямата част от ваксините дори още не са произведени. В края на октомври, когато вече беше отминала кулминацията в разпространението на заразата, провинциите са поръчали 18 милиона дози ваксина. Последните от тях ще могат да се използват през март, ако тогава още някой си спомня как се пише А(H1N1).

Свинският грип обърна с главата надолу основно правило в медицината. Главоболие, хрема, кашлица, болки в мускулите и очите, температура могат да предизвикват страха дали няма възпаление на белите дробове, инфлуенца, малария, атипична пневмония.

Срещу такива страхове медицината има едно формула – редките болести се срещат рядко, обичайно се срещат обичайните болести. И така в повечето случаи се оказва, че става дума за бактерия в носа.

Тъкмо затова изглежда още по-странно, че през последните 4 месеца от близо 8 милиарда жители на Земята на преден план излизаха онази шепа хора, чието неразположение е причинено не от настинка, а от свински грип.

Дори и в случаите, когато изобщо нямаше лабораторни изследвания на всички заболели, а оттам и на истинска статистика за заразените със свински грип.

Изведнъж болки в гърлото се оказаха достатъчни за диагнозата свински грип. Ученик се прибира с температура и паникьосаното обаждане на родителите е достатъчно цял клас да излезе във ваканция заради свински грип.

По този начин властите в САЩ със стара дата увеличиха четири пъти броя на заболелите. Въведоха нова система: от средата на ноември всеки по-възрастен човек, който „по всичко изглежда, е умрял от грип“, влиза в статистиката на жертвите на свинския грип. Така всяка пневмония се оказа причинена от А(H1N1).

Откъде започна истерията – от Световната здравна организация и шефката й Маргарет Чан. Същата жена, която направи грешката да подцени действително опасния вирус на атипичната пневмония (SARS) и затова беше подложена на основателна критика.

Сега тя използва първата възможност и обяви вируса на свинския грип за причинител на пандемия и опасен за човечеството. Дори бяха поизместени критериите за пандемия по системата – вирусът не е достатъчно смъртоносен, тогава зачеркваме фактора смъртност от условията, които превръщат една обикновена вълнà от зараза в световна заплаха.

Световната здравна организация тепърва ще си блъска главата какво ще прави занапред, след като по тези критерии всяка обикновена грипна вълнà ще е пандемия.

Междувременно експертите признават, че сигурно досега е имало много леки летни грипове като А(H1N1), но никой не им е обръщал внимание.

Въпреки че е част от задълженията на институциите и вирусолозите да са нащрек, този път границите бяха прекрачени, и то в световен мащаб. А какво ще стане, ако се появи наистина опасна зараза и вече никой не вярва в предупрежденията да се ваксинира?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

доброжелател

преди 14 години

Не ми се вярва да има зла умисъл,но паниката наистина беше голяма!Аз също "се вързах" ,защото в предходните две години имаше предупреждение за грипа т.н Соломонови острови..Към онзи момент игнорирах за себе си опастността ,но не съм виждала по тежко протичащ и то масово от Соломоновите острови.Сега загинаха 34 човека ,но в крайно тежка фудроаянтна форма.

95

Нереалист

преди 14 години

В Холандия се появи кози!:)

94

Анонимен

преди 14 години

То не беше птичи, после свински сега чакаме сигурно ***, защото хората сме овце.

fallback