Снимка: БГНЕС
fallback

"Носенето на маска далеч не е най-ефикасното средство за предпазване от грип", коментира националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова.

"Най-добрата предпазна мярка е да се избягват контакти с болни хора, особено такива, които имат хронични заболявания, бременни жени и много малки деца", обясни епидемиологът пред БТА.

Тя смята, че обикновените маски, които започнаха масово да се носят у нас, не са в състояние да спрат разпространението на вируса.

"Няма гаранция, че човек ще се предпази чрез маската, защото вирусът се предава и чрез ръцете. Носенето на маска повече от един час я прави неефективна, защото тя се навлажнява и престава да предпазва, а тъкмо обратното – става филтър за проникване на заразата", обясни Кожухарова.

"Грипните вируси се отделят не само при кихане и кашляне, а и при говор, затова най-добрата проява на гражданска съвест е, когато сме болни, да си останем вкъщи, докато се излекуваме, смята Кожухарова. Да ходиш на работа с 38 градуса температураq не е героизъм, а абсолютна безотговорност към другите хора, които все още са здрави и може и да не се заразят", коментира тя.

Националният консултант по епидемиология допълни, че новият грипен вирус в лека форма, каквато "прекарват" повечето хора, отминава за три-четири дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

123

gendoff до NO COMMEN

преди 14 години

Не ми е необходимо да гледам 20 страници, и една ми е достатъчна. И повече не смятам да се занимавам с теб, имаш нужда от по-големи специалисти от мен...психиатри!

122

NO COMMENT

преди 14 години

А ВИЕ какво работита GENdOFF, че имате време да прегледате 20 стр. с коментари... ? И освен това, от къде знаете кои мнения са мои и кои не....ВСЕКИ може да напише коментар с Име "NO COMMENT" нали?

121

NO COMMENT

преди 14 години

аз съм си ученик в грипна ваканция и си решавам домашното...ще ми помогнете ли затруднявам се със задачата:МАТЕМАТИЧЕСКА ЗАДАЧА за ученици в свинска ваканция,лекари на стачка, медии, които се учат броят в моментаи за всички любознателни /моля без пищофи/---------------------------------------------------------------------------------------------------Да се изчисли Вероятността СВИСНКИЯ ГРИП/мамка му и прасе.../ да е селянин?Отбележете : а/ до 0,01% ; б/ до 10% ; в/ до 99,9%

fallback