Снимка: Булфото

"За първи път виждаме толкова рестриктивен бюджет за здравеопазване", коментира пред БНР д-р Евгений Душков, председтел на УС на НЗОК и главен секретар на КТ "Подкрепа".

Очакванията са в болничната помощ разходите да надхвърлят 1 млрд. лв., а предвиденото в бюджета е едва 708 милиона.

"В същото време се казва, че ще се правят реформи, но кога ще се реформират болниците и най-вече, дори да се реформират, в което няма нищо лошо, то е хубаво, но реформите струват пари“, каза д-р Душков.

Още по темата

"Дори новата агенция, която ще прави медицински одит в МЗ, не е ясно дали е обезпечена финансово, тъй като и там има рестрикции в бюджета.

Очакваме все пак, че някои неща ще бъдат преоценени, става дума за здравето на цялата нация в условия на криза. Ние искаме гарантирането на здравната система", заключи д-р Душков.

Синдикатите в здравеопазването се готвят за протест пред парламента заради намаления бюджет за сектора през следващата година.

Преди протестните действия лекарите и синдикатите настояват за дебати със здравния и с финансовия министър, както и с представители на парламентарната здравна комисия.

Ако срещата бъде отказана и не последва преразглеждане на бюджета за здраве, ще бъде организиран национален ден на протеста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase