Снимка: GettyImages/Guliver Photos
fallback

Експериментална ваксина против вируса на СПИН показа изключително добри резултати, премахвайки риска от заразяване у една трета от участвалите в клиничните тестове, съобщи ВВС.

Ваксината, която е комбинация от две по-рано създадени ваксини, е дадена на 16 000 души в мащабно изследване, провеждащо се съвместно от тайландското правителство и американските военни.  

31% от хората, които са били ваксинирани, са реагирали положително и при тях рискът от заразяване с ХИВ е намален драстично.

Резултатите са много обнадеждаващи за това, че скоро ще бъде създадена сигурна и ефикасна ваксина срещу вируса на СПИН.  

Изследването е провеждано в продължение на 7 години, сред ХИВ негативни мъже и жени на възраст от 18 до 30 години, в някои от най-силно засегнатите от вируса региони на Тайланд.  

Половината от доброволците, участвали в тестовете, са били ваксинирани, а на останалата половина е било дадено друго, безвредно лекарство. Всички те са минали и консултации по превенция на ХИВ/СПИН. 
 
Резултатите показват, че у хората, които са приели ваксината, рискът от заразяване е 31% по-нисък, отколкото при останалите. 

„Резултатът е много обнадеждаващ. Броят на хората е малък и може би процентът се дължи донякъде и на шанса, но все пак откритието е първата положителна новина за откриването на ваксина срещу СПИН“, обяви д-р Ричар Хортън, редактор в медицинския журнал Lancet. 
 
По света има 33 милиона души, които са носители на ХИВ, а научните изследвания за разработване на ваксина се оказват много трудни, тъй като вирусът е изключително гъвкав и непрестанно променя начина, по който засяга имунната система. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

lahooseheer

преди 14 години

"неморалността" a тролстването ... varg1 ?!?

35

varg1

преди 14 години

Спин е изкуственно създадена болест от моята лаборатория,за да спре неморалността

34

asd

преди 14 години

И сега ще видите как фармацевтичните компании ще започнат с реклами от рода на "Ваксинирай се, иначе може да се разболееш от СПИН. Избери нашата ваксина. ВСЕКИ трябва да го направи."Милярди потенциални клиенти (пардон - балъци).А в други медии по друг начин обясняват как са постигнати тези 31% - това не е процент от всички 16000 тествани а са го получили по следния начин - от първата групичка (примерно 8000 души) са се заразили 70 човека а от втората групичка са били към 50. Математика УРА...

fallback