Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

„Факт е, че честотата на цезаровите сечения в последните години нарасна двойно и тройно. Особено в частните клиники, където раждат заможни хора.

Секциото стана по-малко безвредно, но все пак всеки знае кога и как започва една операция, но никой не знае кога и как ще завърши“, подчерта проф. Атанас Кацулов, АГ специалист с 60-годишен стаж.

Той беше един от лекторите на конференцията „Секциото – необходимо и спорно”, организирана от сдружение „Естествено” по повод световната седмица на естественото раждане.

Секциото е коремна операция и като такава носи редица рискове и усложнения за майката и бебето, споделиха видни български АГ специалисти на конференцията.

Нормалният процент на ражданията със секцио е 10-15 максимум.

По неофициални данни обаче ражданията чрез цезарово сечение са достигнали 40% през 2008 г.

И макар че секциото много често е животоспасяващо, този процент е необосновано висок. Причините за главоломния ръст на секциото са комплексни – медицински, социални, психологически, културни... появи се изразът „цезарово сечение по желание“.

„В документ на СЗО по темата пише: Лекарите не са задължени да извършват цезарово сечение освен в случите, когато има медицински индикации за това.

Университетските учени са много по-сдържани, отколкото „правачите“ (практикуващите лекари) по отношение на цезаровото сечение“, възмути се проф. Кацулов. И продължи: „Особено лекарите в частните клиники, защото там се намесват и фактори, които не са от медицинско естество – за секциото се плаща, а това е неетично от тяхна страна“.

Знаете ли, че секциото в много от случаите води до астма у новороденото? Голям процент от планово родените деца имат дихателни затруднения. Защо?

Логичното и просто казано обяснение: по време на бременността белият дроб и дихателните пътища на плода са запълнени с течност. Когато се прави цезарово сечение, течността остава там и така се появяват дихателни затруднения впоследствие. Ако раждането е естествено, тази течност се изцежда, след като изплаче бебето.

Никоя от масово разпространените „причини“ за планирано раждане не е дотам сериозна и реална причина да не се ражда вагинално, единодушни и категорични бяха лекторите на конференцията.

Нито късогледството (миопията) или други проблеми с очите, нито цезаровото сечение при предишно (предишни) раждания, двуплодна бременност, инфекции, вируси, ракови образования... неприятно, но, оказва се, самите лекари заблуждават жените...

Професор Кацулов на няколко пъти цитира случаи, показващи некомпетентността на лични лекари, които препоръчват цезарово сечение на пациентките си.

Един случай: препоръчали секцио на жена с едно око, защото „при вагинално раждане имало голям риск да загуби зрението си“.

„И коя ще е тази глупава жена, която ще се съгласи да загуби окото си или зрението си?!" Защото логично, ако зрението ще се нарушава, да няма значение с едно или две очи е жената. "Ами, тогава да правим цезарово сечение на всички жени, на 100%, по азбучен ред! Що за малоумна логика?!“, натърти проф. Кацулов.

И пак повтори: „Извършването на цезарово сечение по немедицински индикации е неоправдано, защото това си е сериозна коремна операция. От планово секцио умря родилка в голяма болница при най-добри специалисти. Ум-ря! Не ме питайте за подробности“.

“Индикациите за секцио са абсолютни и относителни”, каза д-р Димитър Гунев от “Майчин дом”. Той посочи, че по време на бременността всяка жена трябва да обсъди с наблюдаващия си лекар т.нар. план за раждане.

Форумът даде повод да се заговори и за възможността за нормално раждане след предишно цезарово сечение. Фразата „Веднъж секцио – винаги секцио“, превърната в медицинска практика, просто не е вярна.

“Здравето се оформя още в утробата”, каза д-р Мишел Оден – френски акушер-гинеколог и хирург. Той първи е въвел басейни за раждане във вода и родилни зали с домашна обстановка.

Защо забравихме любовта? Защо загърбихме природата? – тези риторични въпроси зададе той, като обясни, че да, цезаровото сечение е лесно, бързо, безопасно, но можем да учим неща извън сферата на медицината.

При раждането се отделя окситоцин – хормон, който не само помага за появата на майчинския инстинкт, а и спомага и за по-бързото възстановяване на матката след раждане.

Предварителните курсове, дихателните упражнения, многобройният медицински екип, силната светлина, непознатата болнична обстановка, непрекъснатото суетене и говорене пречат на родилката да се чувства спокойна.

Животните се усамотяват, за да родят - каквото са правили и предците ни – нещо, което трябва да преоткрием, посъветва д-р Оден.

Бебето се нуждае от контакта с майката, особено в първите минути след раждането. Така майката отделя цял коктейл хормони на любовта.Това не става след цезарово сечение, когато майката и бебето са разделени поне за денонощие.

Цезаровото сечение действа убийствено за цялата тази любов.

Какво ще се случи с тази планета!? Какво ще стане след 3-4 поколения, ако правим хормоните на любовта ненужни!? Трябва да си зададем правилните въпроси...“, така емоционално завърши експозето си д-р Оден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

181

Лиза

преди 13 години

Не забравяй,че и ти си роден от дефектно същество,изчадие такова....

180

Лиза

преди 13 години

По качество на мед.услуги все още сме пред страните от 3 свят.Родилните ни домове АД,обслужването-също.Как жената да не си спести тези неудобства?При първото раждане ,,добрите,,доктори предпочетаха да ме мъчат 24 часа с болки и викове,вместо да ми помогнат със секцио,ама гадовете мръсни са чакали да им предложа кинти.За това второто дете си родих със секцио и най-легално си платих таксата(да видите вие как можело всичко да е перфектно)и се радвам,че тези пари отиват за болницата.

179

Анонимен

преди 13 години

Imam priatelka koiato rajda 72chasa.Ochite i biaha pulni s kruv,kapiliarite po liceto i se spukali,otdolu ia cepnali do zadnika,koito posle go zashili s vaginata..HORA NE SI IZMISLIAM..jestoka fizicheska i psihologicheska travma.72 chasa bezumni muki.Sega kogato niakoia nasha poznata rajda vaginalno momicheto sedi i treperi da ne bi neinia ujas da go izjivee niakoi drug.Ne e pravilno da se obijdat jenite izbrali cekcio..v kraina smetka nali sme sus svobodna volia.Vseki si pravi izbora

fallback