Снимка: Булфото
fallback

На децата между 6 и 9 години ще бъдат поставени силанти, които ще запечатват зъбите и ще ги пазят от кариеси.

Това е предвидено в одобрената от правителството Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 г., съобщи председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Шарков посочи, че програмата ще действа до 2014 година, като за целта е осигурено финансиране в размер на 15,5 млн. лв.

Стоматологът обясни, че силантът е покритие върху зъба, което запечатва дълбоки участъци по зъбната повърхност.

То е изработено от специален материал, който е близък до цвета на зъба. Поставя се на първите постоянни зъби на децата и има срок на действие около 6 години.

"98% от децата в Япония са със силанти", съобщи още д-р Шарков. Той посочи, че в Европа методът се прилага предимно в Скандинавските държави.

В България се очаква поставянето на силантите да започне в края на годината.

Ще бъдат обхванати всички деца на възраст между 6 до 9 години, но процедурата ще се извършва само по желание на родителите.

"Предстои кастинг за зъболекарите, които ще могат да участват в програмата", каза д-р Шарков. Той допълни, че се предвижда още разработване на методични ръководства за профилактика на кариеса чрез здравословно хранене, правилна устна хигиена.

"Според статистиката само 36% от българите си мият зъбите. 33% от хората редовно си купуват четки за зъби, каза д-р Шарков.

Той заяви, че зъбите на децата са в окаяно състояние. Те масово употребяват въглехидратни и меки храни, които пречат и обездвижват дъвкателния апарат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

преди 15 години

Ако търсите качествено и безболезнено отношение към вас на зъболекарския стол, то вашият човек е д-р Меги Александрова. Можете да я намерите до Руски паметник, на бул. Македония 46, клиника Евродент. д-р Меги Александрова работи и в уикендите, изключително търпелива е и гледа да угоди и на най-страхливия пациент. Работи със съвременни материали, обезболяващи средства и е един от най-отговорните хирурзи и специалисти в областта си. Цените, по които работи не са високи. Работи и с НЗОК, но кой ли знае какво му се полага по касата!? За повече информация: 0885 74 25 25 и miglena.i.alexandrova***abv.bg

57

mumiqta

преди 15 години

prodavam neizpolzvani 4etka i pasta za zubi.....v slu4ai 4e im doide modata tuka nqkoga

56

usa

преди 15 години

awe hora, problemi imalo na horata do 18g vazrast , mi taka ,e v USA horata i decata hodiat na zabolekar vseki 2 meseza ili 3, i dokato stanat na 18i nemat nito edin karies, a tuka v BG koga se hodi , kato ni zaboli,

fallback