Снимка: БГНЕС
fallback

В британското медицинско списание "Лансет" излезе материал за здравните проблеми по време на дълги полети – 18-20-часовите, предаде АФП.

Според авторите – двама лекари от спешни отделения във Вашингтон и Бърлингтън, 18% от пътниците, които имат хронични белодробни заболявания, рискуват по време на такъв полет най-малкото дихателни смущения.

Те са възможни заради намалено налягане на въздуха в салона и заради намаляването на кислорода, разпределян до тъканите чрез кръвта.

Дългите полети увеличават до 4 пъти и риска от венозна тромбоемболия (тромби във вените), която се засилват при обезводняване и липса на движение.

Установено е, че по-честите случаи на тромбоемболии са при хора, които седят до прозорците в самолета, защото стават и се движат най-малко.

Средата при дългите полети предразполага и към разпространение на инфекциозни заболявания.

При бременни жени тези пътувания не са препоръчителни и заради по-голямото излагане на космическа радиация, което е вредно за плода.

Няма точни статистически данни за случаи, изискващи лекарска намеса на борда на самолети, извършващи дълги полети.

Във всеки случай се знае, че те в повечето случаи не са тежки и засягат хора над 70 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

преди 15 години

Няма по - лошо пътуване от такова многочасово със самолет. Не можеш да изпушиш една цигара, стюардесата повече от 2 водки не ти дава ( все пак е икономическа криза и пътуваме 2-ра класа ) и за капак на всички жени им идва и неможеш 3 часа да идеш до ***.

fallback