Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Три чаши кафе на ден в значителна степен намаляват риска от развитие на старческа деменция, гласят изводите от съвместно изследване на учени от Кралския институт в Стокхолм и университета н Купоио, Финландия.

В изследването, продължило цели 20 г., са взели участие 1409 финландци, които са били на възраст 50 г., когато проучването е започвало.

При тези от тях, които изпивали по 3 чаши кафе дневно, учените са констатирали 65% понижаване на риска от развитие на деменция в сравнение с останалите, консумирали по-малко от 2 чаши на ден.

"По някакъв начин кофеинът съхранява свойствата на нервната система", казва финландската изследователка Миа Кивипелто.

"Засега не знаем какви са точно механизмите, които превръщат кофеина в превентор. Това, което обаче е сигурно, е, че кафето се явява силен антиоксидант".

Други неотдавнашни изследвания пък доказаха, че засилената консумация на кафе предпазва от развитие на Паркинсонова болест и диабет. Проучването не случайно е проведено от финландско-шведски екип. Финландците се считат за най-големите консуматори на кафе в света, докато на второ място са шведите.

По данни на Централното статистическо бюро в Швеция жителите на тази страна изпиват средно по 3,4 чаши на ден. Две трети от това количество шведите консумират у дома си, а останалото – на работното си място или в кафенетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

помоя

преди 15 години

НАРКОМАНИ КАФЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ТРЕТИРА КАТО ЛЕК НАРКОТИК,ВДИГА КРЪВОТО,ПРЕЦАКВА ЧЕРНИЯ ДРОБ,ЖЛЪЧКА,ЯЗВА,ГАСТРИТ ЕДИН ОТ НАЙ ВРЕДНИТЕ ДЕОРЕТИЦИ Е МРЪСНОТО КАФЕ

18

varg1.blog.bg

преди 15 години

какво ми го пробутвате това кафе.аз като пиех кафе преди всеки ден ставах много нервен сега рядко като пия не ми влияе никак даже ме заболява стомаха.никакво кафе.по една чашка червено винце най-добре

17

gandoni

преди 15 години

виното съдържа пък антиоксиданти - 3 халби от бира , напълнени с вино още от сутринта са много по полезни от кафето.... после след обяд ( за дълголетие без болести ) , може да се премине на водка или уиски според вкуса на консуматора....

fallback