Снимка: БГНЕС
fallback

Марихуаната повишава риска от развиване на рак на тестисите, като най-застрашени са мъжете между 20- и 35-годишна възраст, съобщи днес The Telegraph.

Учените от Cancer Research Center в Seattle изследвали 369 мъже, които редовно употребявали марихуана, и сравнили техния начин на живот с този на други 1000 мъже, в същата възрастова група, но които не употребявали наркотици.

Сред другите определящи фактори, като пушенето на обикновени цигари, алкохолът и генетичната обремененост, пушенето на джойнт също се оказало сериозен фактор, който повишава риска от развитие на злокачественото заболяване.

Това е първото изследване, което доказва връзката между пушенето на марихуана и рака на тестисите.

Предстои то да бъде осъществено върху по-голям брой хора за повече достоверност на информацията.

По-рано учените от Калифорнийския университет пък доказаха, че веществото каннабидиол (CBD), съдържащо се в канабиса, възпрепятства метастазите при рак на гърдата.

Според други експерти някои от съставките на марихуаната спират растежа и на мозъчните тумори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

mozachko

преди 15 години

semkite ot marihuanata mogat da dovedat do rak ili bezplodie.. no tqh nikoi ne gi pushi.. taka che... smoke and enjoy :D

23

ER_Dr

преди 15 години

Щом повишава - повишава. Да речем че е така. Хубаво. Нека ченгетата и доброволните сътрудници на БЧК, като видят някой да пуши марихуана, да му казват: "Прощавайте, г-не, но дали знаете, че вероятно се излагате на повишен риск да заболеете от рак на тестисите?" - и толкоз. Жените пък въобще да не ги закачат :)))

22

преди 15 години

Използването на бански костюм при къпане в морето намалява в пъти риска от рак на тестисите.

fallback