Снимка: БГНЕС
fallback

Специалисти технолози да се включат в проверките, за да разгадаят какво точно има в произвежданото като бяло саламурено сирене.

За това призова проф. Желязко Симов, декан на факултета "Мляко и млечни продукти" в Университета по хранителни технологии, пред БНР.

Симов заяви, че изпълнението на европейските изисквания за качеството е безопасността на млякото ще гарантира автентичността на българските млечни продукти.

Според него за сегашния безпорядък са виновни ветеринарните служби.

„Всеки млекопроизводител може да си разработи съответна технологична документация за асортимент – млечен продукт, който обаче да носи друго име. Да бъде тип "саламурено сирене", тип "кашкавал", но не и "българско бяло саламурено сирене".

В противен случай се получава един безпорядък. Трябва да ви кажа, че този безпорядък се създава в момента от Националната ветеринарномедицинска служба и ветеринарните лекари, които са по места“, каза проф. Желязко Симов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

ягодка

преди 15 години

защо няма истински проверки и контрол,ако виновен е контрола то производители колко са виновни,нали злото идва от тях най вече.а защото едни от другите са намазани и подкупени.

38

преди 15 години

Докато няма виновни и продължава "държавата" да е виновна така ще е !Що в частните фирми работите вървят,а в държавните-нищо не е както трябва да е ?-ми щото си има ПЕРСОНАЛНИ виновни-един човек трябва да понесе отговорността,а не няколко!

37

преди 15 години

интересни коментари , доста вярни неща има и доста смешки разбира се ,понеже съм един от малкото *** дето все още отгглеежда крави , да оточня,че от вимето си тече мляко, а не палмово малсо или други сурогати,различна е маслеността ,но на изкупвачите им е през оноя работа ,, нали трябваа да си сменят джиповеге. В мандра също ралотил иизвестно време и имам дори и бегли наблюдения.По него време на 10 тона свежо мляко ,се слагаше около 200 кг. сухо такова ,калции ,закваска а при прокисващо мляко и процент кисилина ,но вече нямам спомен каква. рандемана бе в рамките на 5,7 -до 6,2 лт .за кг- сирене и катосе надминеше им се одърпжаха пари,ясно е че колкото е по вечесухотго мляко ще е по висока маслреността и по вече сирене , ще излезе ,явно на тия шашкании са се научили по сетне ,макар ,че ми е чудно как , ще се охоорми като маса , ако не е от мляко. Най тревожното за мен е че не се оставят продуктите да зреят и серенето и кашкавала си имаг срок в който това тряябва да стане ,тук идва и ролята на калция и солта , но явно и тях пестят напоследък, че освен дет е меко като на дърт дядо ами и се разпада ,при опит да се среже. а най лошого е че скоро ,ще трябва и крави да си внасяме ,щот и не съм от мисълта, да се отказам,доста време храних моцуни и гражданя с евтина продукция,но пэне месце ще си имам

fallback