fallback

Жените, които са били бременни през лятото, имат по-високи и здрави бебета поради това, че са били изложени на слънчева светлина, показва ново проучване.

Бебетата, родени в късното лято или ранната есен, са около половин сантиметър по-високи и имат по-широки кости от другите, родени през зимата или пролетта, показва 18-годишно изследване.

Бъдещите майки трябва да бъдат максимално изложени на слънце през топлите летни месеци, като излизат навън на разходка или правят слънчеви бани, за да увеличат количеството витамин Д в тялото си.

А родителите, чиито деца ще се появяват през зимата, трябва да вземат витамини, съветват учените от Университета в Бристол.

"Може би хората не трябва да се страхуват толкова от слънцето. Досега непрекъснато беше всявана паника, че то може да причини рак на кожата, но хората не трябва да се страхуват от няколко минути излагане на слънчева светлина", съобщава говорителката на изследването Сали Уотсън.

Учените изследвали майките на 7000 деца в последните три месеца от бременността им. Най-малките деца били измерени на ръст и им била направена рентгенова снимка, за да бъде установена здравината на костите им.

Децата, родени от майки, които най-дълго време били изложени на слънце, били с половин сантиметър по-високи от средното и имали по-широки кости в сравнение с децата, родени през най-тъмните месеци.

Учените твърдят, че увеличаването на масата на костите се дължи на витамин Д. Слънчевата светлина генерира витамин Д, който заедно с калция заздравява костите. За повечето хора слънчевата светлина е техният основен източник на този витамин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Ел

преди 15 години

Родила съм сина си през ноември, което прави по-голямата част от бременността ми в слънчевите месеци. Да не кажа, че съм използвала цялото пролетно и лятно слънце, че и есенното!!! Според информацията трябва точно пролетните бебета да са най-засегнати от лирсата на слънчеви лъчи, а не както пише в материала:))))

1

Darina

преди 15 години

Това са глупости.... Синът ми е роден на 05,01 и е 1,80 :))))по-скоро се отнася за родените през началото на зимата.....

fallback