През последната седмица много от ТЕЦ-овете преминаха на мазут. Това ще се отрази благоприятно на температурата в домовете, но каква е цената, която ще платим заради замърсяването на въздуха?

Според изследвания, проведени от Световната здравна организация, повече от 2,5 милиона души годишно умират от заболявания, причинени от замърсяване на въздуха.

При над 1,5 милиона от потърпевшите заболяванията са провокирани от замърсяването на въздуха в работните или жилищните помещения.

Изследване на Бирмингамския университет посочва, че по света има повече смъртни случаи, свързани с качеството на въздуха, отколкото от автомобилни катастрофи. Най-честите заболявания, причинени от замърсяването на въздуха, са астма, бронхит, сърдечна и белодробна недостатъчност и алергии.

Последствията от замърсяването на въздуха могат да варират от биохимични и психологични промени до затрудняване на дишането, хриптене, кашляне и съвкупност от дихателни и сърдечни затруднения.

Тези нарушения водят до увеличаване на употребата на медикаменти, посещения на спешните отделения и в някои случаи преждевременна смърт. Замърсяването на въздуха влияе основно на дихателната и сърдечносъдовата система на човешкото тяло, но има и негативни последствия върху всички органи и системи на организма.
 

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase