Снимка: Getty Images/Gulliver Photos
fallback

Във Великобритания се роди първото в света генетично моделирано дете, съобщиха специалисти от болницата на лондонския Университетски колеж, където бе проведен този блестящ експеримент, предаде ИТАР-ТАСС.

27-годишната майка, чието име от съображения за сигурност не се споменава, е родила момиченце. Новороденото няма мутационен ген, който впоследствие може да доведе до развитието на рак на гърдата.

Майката и бебето се чувстват добре, съобщи наблюдаващият лекар Пол Серхъл.

Безпрецедентният експеримент бе проведен по молба на семейство, което е пожелало да избави своето дете от ген, който е бил източник за заболявания при няколко поколения.

Носителят на гена е бил мъжът.

В неговото семейство жените от три поколения са се разболявали от рак след навършването на 20 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Някой

преди 15 години

Не съм гледал репортажа по БТВ, но ако е така както казваш, то наистина новината ще излезе лъжа. Това си е чисто селектиране на ембриони а не генно модифициране. Нарича се предимплантационна генетична диагностика и вече се извършва и в България. Специално за рак на гърдата може наистина да е първото бебе в света родено след изследване на този ген. Обикновенно изследват за синдром на Даун, Кушинг и други по-известни. Все пак не могат да изследват целия геном нали?А на номер 6 ще кажа: При положение че става въпрос за селекция на ембриони, въобще не са бъркали в никакви гени! Явно ти си се пообъркал малко.

34

преди 15 години

новината за "генно моделирано" бебе е пълна лъжа! гледах репортажа по темата и по бтв, където също говореха за някво "генно модифициране", но впоследствие описаха процедурата и се оказа, че просто е избран един от няколко ембриона, в който гена за рака на гърдата не се е срещал. това не е модифициране, а селекция, хора! тъй че не обяснявайте кво става, като бръкнеш в гените, щото никой не е бъркал в тях!

33

Becko

преди 15 години

Ако мъжът който носи генът за безракови гърди е на 30 години и майка му и бабате му са раздали някъде около 25 тата си година, би било суперско да кажат каква е регистрираната статистика зе рак на гърдата от преди 100 -150 години.Кво, кава? аре бе? немое да бъде!За наивниците-тази манипулация е направена единственно с търговска цел. Генът е основно, но не преоритетно събитие. Много по агресивни фактори идващи от това 4е се храним, поим и обли4аме в пестицизирани храни, води и памуци-стоят на първо място в рако образуването.Генът можеш да го заобиколиш като си копиш семки за моми4енца или семана за мом4енца от въпросният татко, но къде ще скриеш след това в Англия роденото моми4енце от *** им , и красива природа?

fallback