По повод Световния ден за психичното здраве националният координатор по психиатрия проф. Вихра Миланова представя данни от Европейския пакт.

Според изследването едно от най-често срещаните психични разстройства е депресията.

С развитие на депресията много често се появява риск за самоубийство, като в Европа най-висок е този риск за жителите на източноевропейските страни, а най-малко - по Средиземноморието.

До голяма степен психичното здраве зависи от това доколко хората изпитват позитивни чувства, отбеляза Миланова. По данни на проучването жителите на България и Латвия са най-големите песимисти в Европа.

Едва седем процента от българите посочват, че са "напълно щастливи", докато този процент за Холандия, Люксембург и Белгия е около 25 на сто.
   
За 2006 г. са отчетени общо 58 000 самоубийства в ЕС,поради което те са основна причина за преждевременна смърт в Европа. Броят им надхвърля смъртните случаи, причинени от транспортни произшествия през същата година, които наброяват 50 000, сочи проучването.

Около 90 на сто от самоубийствата са свързани с психични разстройства, показват данните на Евростат. Най-често се самоубиват хора в активна възраст, затова и икономическата цена на депресията е много висока.

Най-често депресията се проявява и обостря в преходните сезони като пролетта и есента. Намаляването на светлината се отразява върху обработката на хормона мелатонин, който има отношение към психическото състояние на човека. Затова и броят на самоубийствата в скандинавските страни е толкова голям.

Страхът от психичните заболявания е по-голям, отколкото от други болести, тъй като обществото не е толерантно към хората с психични проблеми и много често ги дискриминира.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase