Шотландски изследователи стигнали до извода, че един от факторите, причиняващи най-силен стрес в офиса, е проверяването на електронната поща, съобщава Daily Weekend.

Някои хора проверяват имейла си по 40 пъти на ден.

Често електронната поща е един от основните инструменти за работа и се проверява „между другото”, но все пак изисква нашето внимание, съсредоточеност и в някаква степен творческо усилие, за да отговорим на писмото. 

Понякога се налага сериозно да се замислим и да се откъснем от това, което сме правили до този момент.

Стресът се обуславя и от страха да не пропуснем някое важно съобщение или да не забравим да изпратим отговор.

Според психолозите, за да се намали действието на този стресов фактор, трябва да се намали „общуването” между човека и компютъра.

Интервюирайки работещи в офиса, социолозите установили, че най-спокойни от тях са тези, които проверяват пощата си един път в седмицата.

Затова експертите съветват имейлът да се проверява най-много два пъти на ден – при пристигане на работа и след обедната почивка.

Според тях това е напълно достатъчно, за да не бъде пропуснато съобщение и за да бъде избегнат стресът.

В големите международни империи отдавна умуват как да предпазят сътрудниците си от въздействието на стреса. Ръководството на компанията PBD е обявило петък за ден без електронна поща!

Това е било направено, след като генералният директор на фирмата забелязал, че огромното количество имейли намалява трудоспособността на екипа му. 

Няколко месеца след нововъведението в компанията рязко се повишила производителността на труда. Тъй като, вместо да напишат писмо на колегата си, хората си спомнили за традиционното средство на общуване – да отидат и да поговорят помежду си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase