България ще бъде домакин на най-голямата по мащаби в Източна Европа среща на зъболекарската общност. Над 60 лекции, практически курсове и клинични демонстрации „на живо” ще се проведат само за 3 дни – от 19 до 21 септември 2008 г., в хотел „Принцес” в София.

18 от водещите в света специалисти по дентална медицина от Австрия, Израел, Италия, Германия и Франция ще „премерят сили” с 20 от българските си колеги.

Подобни форуми, които запознават професионалистите с най-новото в теорията и най-доброто от практиката, се провеждат в Ню Йорк, Париж и други места по света.

Амбицията на организаторите е България да стане традиционен домакин и да се превърне в център на Балканите по дентално образование.

Ще бъде показан нов метод за повдигане на синусите и поставяне на имплантанти. Операцията ще бъде предавана „на живо” от частна клиника и ще се извърши от д-р Ангело Троедан от Австрия, откривател на системата за интралифт чрез ултразвук.

За първи път ще бъдат оповестени и резултатите от национално представително проучване – за зъбното състояние на възрастните и на децата у нас, което не е правено от около 20 години.

Нови методи за лечение и отстраняване на кариес, заедно с популярните вече начини за изграждане на фасетки, но за 180 секунди, ще бъдат демонстрирани върху пациенти.

В два от дните практикуващите зъболекари ще „се учат” на свински и агнешки глави (чиято зъбна анатомия е сходна с тази на човека), специално внесени от организаторите за срещата.

„Желанието ни беше да предоставим на българския зъболекар програма, която да го накара да се почувства като дете в магазин за лакомства – иска ти се от всичко да вземеш и не знаеш откъде да започнеш първо”, споделя д-р Димитър Филчев, Председател на Асоциацията „Софийска дентална среща” и управител на фирмата огранизатор “Вилем”.

„Съчетанието от лекции и практически курсове дава най-добрата възможност за усвояване на нови знания и умения. Организираме тази среща с две основни цели. Първо, да покажем, че някои от нашите специалисти могат толкова, колкото и другите по света. И второ, да дадем възможност на българските ни колеги непрекъснато да повишават квалификацията си в съответствие с най-модерните тенденции в света, при това, без да ходят до Ню Йорк, Барселона и Париж”, допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase