Снимка: Булфото
fallback

Вицепремиерът Ивайло Калфин, който оглавява работната група от управляващата коалиция за реформа в здравеопазването, каза, че се уточнява откъде би могъл да дойде допълнителният ресурс за увеличаване на здравната вноска с два процента, без да се повиши осигурителната тежест за здравеопазването.

В момента Висшият съвет на БСП, ПГ на Коалиция за България, министри и заместник-министри обсъждат здравната реформа и реформата в МВР.

За размера на здравната вноска министърът на здравеопазването Евгений Желев каза, че е възможно вътрешно преразпределение на осигурителната система, без да се натоварват допълнително гражданите и работодателите с по-висок процент.

В момента за здравеопазване се отделят 4,2% от БВП.

"Говорихме само за това държавата да поеме тежестта като средствата от бюджета за здравеопазване се увеличат до 5% от БВП", каза Желев.

Той изрично подчерта, че в дискусията за размера на здравноосигурителната вноска не е приключила.

"Днешната препоръка на пленума засяга единствено увеличаване от страна на държавата от 3% на 6% на здравните вноски за деца и пенсионери". 

Евгений Желев предложи да отпадне условието приватизирани болнични заведения да запазят предмета си на дейност 15 години.

"Не е необходимо да се поставят условия за приватизация на здравни заведения като години", посочи той.

Министърът на здравеопазването каза, че преди да се пуснат частни здравноосигурителни фондове, в тях трябва да се приеме актуализираната здравна карта и да се въведе електронната система за контрол на Националната здравноосигурителна каса.

Той посочи, че такава система ще бъде факт през октомври-ноември
тази година.

Желев каза, че трябва да бъдат направени електронни здравни досиета на всички осигурени български граждани.

Министърът допълни, че ще бъдат внедрени и клинични пътеки за еднодневна хирургия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

преди 15 години

Андрешковци смотани! Като не ви харесват докторите - не ходете на лекар. Лекувайте се сами.

28

преди 15 години

*** от 21 и 22 най-напред да научат правописа и после да пишат глупостите си!

27

преди 15 години

Докато здравноосигурителната система е държавен монопол и 50% да направят здравната вноска все тая. Нищо няма да се промени. Вземете за пример пенсионно осигурителната система в България.

fallback