Стриктният закон кара много двойки, които не могат да имат деца, да се лекуват в чужбина.
fallback
Избирателната активност в първия ден от двудневния референдум в Италия за евентуално либерализиране на закона за изкуственото оплождане е само 19%, съобщи вътрешното министерство, цитирано от ВВС. Смята се, че много от католиците са се вслушали в призива на Ватикана да не гласуват по морални причини.

За да бъде валиден референдумът, избирателната активност трябва да е над 50%. Настоящият закон забранява донорството на сперма и яйцеклетки, научните изследвания върху ембриони и изследването на яйцеклетките при двойки, които имат наследствени заболявания.

Правилата накараха много двойки, които не могат да имат деца, да търсят медицинска помощ в чужбина. Сред водещите италиански католически политици, които не се поддадоха на призива за бойкот, бе и президентът Карло Азелио Чампи. Опозиционният лидер Романо Проди и вицепремиерът Джанфранко Фини също гласуваха.

Днес избирателните секции отново отвориха врати за втория ден от гласуването. Законът, който действа в момента, бе изготвен заради притесненията, че Италия се е превърнала в една от най-либералните страни в света по отношение на изкуственото оплождане.

От страна, която буквално нямаше никакви правила в биоетиката, а един лекар дори бе помогнал на 60-годишни жени да забременеят, Италия в момента е сред държавите с най-строги закони по този въпрос.

Италианските епископи, с подкрепата на новоизбрания папа Бенедикт XVI, призоваха хората да бойкотират гласуването по морални причини и да запазят статуквото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback