fallback
Борбата срещу туберкулозата дава окуражителни резултати в по-голямата част на света, но не и в Африка, където болестта формира смъртоносен дует със спина, и обстановката там става все по-тревожна, се казва в деветия годишен доклад на Световната здравна организация.

Според доклада, публикуван по повод вчерашния световен ден на туберкулозата, са засечени 8,8 млн. случаи на туберкулоза по света през миналата година, от които 670 000 при носители на вируса на спин.

"Всеки ден над 5 000 човека умират от туберкулоза по света. Това се равнява на четири големи самолетa, разбиващи се на ден", съобщава д-р Леополд Бланк, координатор на звеното за борба с туберкулозата към организацията.

Отчетът за 2005 г. анализира движението на проблема благодарение на данните за периода 1990-2003 г.

"Добрата новина е, че общият брой на случаите на туберкулоза в света е намалял с над 20% от 1990 г.", уточнява Бланк.

Според доклада през 2003 г. новите случаи са се понижили или са се стабилизирали в пет от шестте световни региона, анализирани от организацията, но се увеличават с 1% в световен мащаб.

Лошата новина обаче е, че в Африка, регион, в който вълнува и спинът, броят на заболелите от туберкулоза се увеличава с 3 до 4% на година.

"Oт 1,7 млн. смъртни случаи заради туберкулоза в света през 2003 г., около половин милион са в Африка", изчислява специалистът.

Ако в близките 20 години не се предприемат строги мерки срещу туберкулозата, близо един милиард хора ще бъдат заразени, а 35 млн. ще загинат.

Борбата срещу туберкулозата изисква 2,2 млрд. долара за 2005 г., въпреки че отпусканите суми са значително по-малки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback