Снимка: Булфото
fallback

Той е лошото момче на българското кино. Поне все като такъв го виждаме от „Лов на дребни хищници” и сериала „Под прикритие”. Мариан Вълев отново влиза в ролята на отрицателния персонаж в най-новия български филм „Корпус за бързо реагиране”. Официалната премиера е на 17 февруари, а ето и какво сподели актьорът пред Dnes.bg.

Мнозина ви помнят още от филма „Граница”. Какво се случи след това – май вие отидохте зад граница?

Доста назад ме връщате.

Докато ви нямаше, и киното в България трудно си пробиваше път, а сега сте тук и киното като че ли върви напред.

Това е въпрос на улучване. Получила ми се е някаква необходимост да се измъкна, да се дръпна настрани, да натрупам жизнен опит, който евентуално би ми бил полезен по-нататък в развитието ми като актьор. Може би е било и лична авантюра. Това е любопитството да живея живота си.

В чужбина занимавахте ли се с актьорство?

Аз избягах от актьорството там. Смятам, че камъкът тежи на мястото си и един актьор може да е такъв само, където е неговата родина. Не съм от тия хора, които емигрират някъде, за да покажат колко са добри в професията си и как в България са недооценени, а видиш ли в Англия или Америка ги харесват. Защитавам позицията, че един актьор не говори ли Шекспир на езика, който играе, е меко казано измислен и бутафорен. Следователно щом не мога да играя Шекспир на английски, немски или норвежки, аз не играя нищо. Аз наподобявам. Мога да говоря Шекспир на български и затова съм български актьор.

Виждаме ви в киното и в телевизията, но не и в театъра...

На този етап театърът е една почти затворена страница за мен. Не казвам никога, но може би един ден ще се появи режисьорът или текстът, които ще ме провокират да се върна на сцената и да дам всичко, на което съм способен. Аз никога не съм крил, че моята голяма любов е именно театърът.

Как избирате проектите, в които участвате?

Преди всичко избирам характера, който ми предлагат да играя. Ако сметна, че е интересен и любопитен, ако има развитие, аз приемам ролята. Ако е т.нар. патерица, нещо, с което не мога да се справя – отказвам. Много е просто. Моят критерий не е да избера добрия или лошия герой. Моят критерий е да избера интересния, развиващия се, забавния любопитен характер.

Но като че ли все ви виждат като отрицателния персонаж.

В "Граница" бях добрият. В 21-ви век няма добри и лоши герои.

В момента българското кино изживява един от силните си периоди, но сред тях се прокарват и филми, които не са така добри. Какво не ви харесва в начина на правене на кино у нас?

Това е плод на един много дълъг разговор. Имам определено мнение по въпроса, което засега ще запазя за себе си. Действително има някои неща, които хич не ми харесват в българското кино като начини на финансиране, като критерии за определяне кой проект да бъде финансиран. Това е дълъг разговор. Нека тук извадим позитивното, а то е, че в момента киното върви напред. Няма да се оправи за година - две, това е процес.

* "Корпус за бързо реагиране" тръгва от 2 март по кината. Режисьор е Станислав Дончев. В ролите: Васко Мавриков, Диана Любенова, Башар Рахал, Карла Рахал, Мариан Вълев, Евгени Будинов, Стойко Пеев, Ивелин Найденов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 11 години

Според мен се взема малко насериозно, гледах го в едно предаване. Иначе ми се струва свестен пич, не е глупав, не е и прекалено интелигентен. Успехи му желая, а и той вече има наистина големи такива!

26

Алкохолика

преди 11 години

Тоа май че е от нашите !

25

преместител

преди 12 години

веднага вкарвам мощно сервиз-воле от левия към десния крачол

fallback