Наричана Първата дива на Африка и понастоящем един от най-влиятелните световни артисти, Анджелик Киджо всъщност е родом от малката африканска държава Бенин.

Музиката й е гореща смес, която тупти с ритъма на традиционните афростилове, разбъркани в апетитна смес с модерни течения и уърлд мотиви.

Предпоследният й албум Djin Djin, записан с имена като Алиша Кийс, Джос Стоун и Питър Гейбриъл бе награден с Грами, а настоящият Oyo, включващ Боно, Джон Ледженд и Рей Харгроув припомня златните години на соула, смесвайки класики с афромотиви и дори боливудско парче.

Анджелик бе сред суперзвездите, които дадоха начало на тазгодишното Световното първенство по футбол с песента си Move on Up.

За пътя дотук и напред, политиката, екологията и музиката, си поговорихме със самата изпълнителка дни преди концерта й у нас, който ще зарадва българските зрители на 21 октомври.

Ти си един от посланиците на африканската музика по света. Кое е най-пленителното й качество?

Африканската музика е уникална заради своята интерактивност. Тя въвлича, публиката не е просто слушател, а и участник със своето тяло и душа. Музиката на Африка е топла, силна и искрена.

Твоята музика има много влияния – от афро-бийт, фънк, соул и неосоул, джаз, ритъм енд блус до етномотиви, като самба, фанга, салса, рубма, макоса. Как съчетаващ всичко това и какво те вдъхновява?

Известно е, че всички тези стилове са вдъхновени от музиката на робите, доведени в Америка от Африка. Така че да смесиш всички влияния, не е особено трудно – по-скоро идва естествено...

Фолклорната и традиционната музика рядко са популярни на местата, откъдето произхождат, но когато дойдат международните продуценти и съвременният звук, изведнъж стават хитове. Как си обясняваш нуждата да преоткриваме корените си чрез чужд поглед върху тях?

Ако погледнеш към историята на музиката, ще видиш, че всеки велик композитор – от Бах до Шопен, от Стравински до Барток е бил повлиян от традиционната музика. Защо? Защото е проста, минималистична и заложена в основата на нашата култура. Трябва да сме горди с историята и традицията и да намираме начини да я показваме на света постоянно.

Неведнъж си заявявала силни политически позиции и си един от активните борци срещу расизма и ксенофобията. Мислиш ли, че изкуството трябва да има мисия?

Често наричам микрофона си „моето оръжие за масово обичане“. Музиката има послание и то е същото, на което са ме учили старите традиционни певци в Бенин: да си талантлив музикант, те нагърбва с отговорност, защото владееш нещо, което може да докосне ужасно много хора.

Още по темата

Религията има все по-голяма роля в съвременния живот. Представяш се като дълбоко повлияна от спиритуализма на Африканските традиции и особено нигерийското вуду. Как съчетаваш на практика религията със съвременния начин на живот?

Водун в Бенин е просто традиционна религия, също толкова обичайна, както и католицизмът. Няма нищо общо с култа към злото и куклите по филмите. Тя е част от мен, но все пак мисля, че моите отношения с Господ са между него и мен, а не между мен и публиката ми.

Как би изглеждала твоята музика?

Като картина, пресъздаваща красотата на Африка.

Какво знаеш за българската традиционна музика?

Разбира се, България е известна със своята музика доста повече от Бенин. Но не съм запозната в дълбочина с нея, с изключение на впечатляващия хор Мистерията на българските гласове. Между другото веднъж пях заедно с тях. Беше незабравимо преживяване!

Екологичните проблеми, които също те вълнуват, в последните години ескалират за разлика от възможните им решения. Мислиш ли, че такива са възможни изобщо?

Мисля, че проблемът е, че прекалено много страни са замесени. Всички те имат собствени интереси и то много различни, заради което е много трудно да се постигне съгласие по важните въпроси. Решението трябва да дойде от локалното население – те трябва да изберат хората, които да се грижат за планетата в дългосрочен план.

Лицето на Африка често се свързва с война, бедност, мизерия, вувузели и футбол. Как трябва да се промени негативният имидж?

Може би първата крачка е музиката: чувствам, че мисията ми е да покажа на света красотата на африканската култура чрез изкуството.

Последният ти албум идва след носителя на грами Djin Djin. Страхуваш ли се какво ще последва след големия успех?

Албумът е трибют към музиката от моето детство е Бенин. Той смесва James Brown с Miriam Makeba, африканска традиционна музика и индиански елементи. Включва дори боливудско парче, защото музиката на Индия беше ужасно популярна в Африка. Най-голямата изненада дойде, когато вече бяхме пуснали албума да се печата. По телефона се обади Боно и каза, че държи да пее в Move On Up. Щях да падна от изненада. Трябваше да отложим целия проект, за да се случи това, но определено си струваше! Пеенето му е фантастично!

Какво ще чуем на концерта в четвъртък?

Няколко песни от Oyo, но и големите ми хитове, които публиката обича. Предупреждавам отсега, че всички ще трябва да танцуват и пеят с мен! От началото до края!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase