Снимка: 2060.bg

Бъдещето има навика да наближава и да се случва. А в зависимост от това какво и колко сме вложили в него, зависи и как ще изглежда.

Интернет платформа, представяща нашето минало и настояще ще бъде капсулирана за следващите 50 години.

От 11 януари вечерта е достъпен сайтът 2060.bg, в който са публикувани теми, по които всеки може да изкаже мнението си, да напише статия или да даде своя коментар в блога.

Част от текстовете ще бъдат събрани в книга, която ще бъде затворена и пазена в Народна библиотека Кирил и Методий.

Редактори по различните теми са Виргиния Захариева, която отговаря за темата Бог и секс, Георги Тошев  ще следи статиите за кино, музика и култура, Георги Лозанов ще се заеме с медии. Останалите участници са Бойко Василев, Любо Ноков, Георги Ганев, Василена Доткова, Петър Кънев.

Редакторите ще следят развитието на активността и тенденциите, които се образуват в отделните категории, но това не означава, че в блога ще има цензура или редактиране на коментари.

Мащабният социален онлайн проект дава възможност на всеки публично да сподели виждането си за бъдещото развитие на света в следващите 50 години, от 2010 до 2060 г.

Проектът носи името “2060 – Да поговорим спокойно в бъдеще време”. Форматът му е отворен и съдържание в него може да публикува всеки регистриран или анонимен потребител.

Идеята на социалната платформа е хората, участващи в нея да помислят спокойно в бъдеще време и да споделят публично своята прогноза относно развитието на света в предстоящите 50 години.

Предизвикателството пред коментиращите е да освободят въображението си, да го комбинират с опита и знанията си и да опитат смело да прогнозират колко различен ще бъде светът след 50 години.

За улеснение на потребителите има предварително зададени 25 коментарни категории, които обхващат различни аспекти на света и живота.

Онези, които не откриват своята тема и искат да започнат нова, могат да създадат категория с едно кликване на мишката и да я наименоват, както пожелаят.

Крайният срок, в който редакторите ще синтезират мненията, за да съставят книгата 2060, е края на април, но не се изключва финалната дата да се отложи.

Книгата ще бъде отпечатана в едно единствено копие, което ще бъде поставено в капсула на времето.

Капсулата на времето ще бъде съхранявана в Народна Библиотека „Кирил и Методий” до 2060 г. , когато ще бъде публично извадена.

Подобен проект се прави за първи път в Испания, но там идеята е била доста по-скромна. Имало е допитване до хора, които са давали лисчета с предложения как да изглежда Барселона след 100-тина години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase