Снимка: Фил Корпорейшън
fallback

Общ преглед

 

Над 60 фотографии ще пренесат пространството около Градинката пред Народния театър в едни от най-интересните кътчета на Ливан.

Изложбата ще бъде открита на 15 октомври от 16,30 часа и ще продължи 10 дни.

Автор на фотосите е румънката Смаранда Сандулеску, а идеята за тяхното представяне в България е на Лина Петкова.

Експозицията е кръстена „Ливан – земя на богове” и улавя истинското лице на най-посещаваните и най-неизвестните места на страната.

Смаранда Сандулеску и Лина Петкова я посещават за първи път през 2008 г.

Техният фотожурнал променя представите на близки и приятели за страната и така се ражда идеята да споделят видяното през техните очи.

Сред едно от най-любопитно показаните кътчета е Бейрут. Фотографиите го отразяват не само като град, но улавят и неговия съвременен дух.

Организаторите на събитието съобщават, че той е водещ в класацията на Ню Йорк Таймс за места, които трябва да бъдат посетени през 2009 г.

За изложбата Лина Петкова казва: „Ливан е като скрита перла в мида на дъното на океана. Всички знаят, че съществува, но малко от нас знаят колко е красива.

Ливан за нас е далечно понятие, част от новините за бомби и терористи, разрушени сгради и горящи коли.

А всъщност страната има и друго лице. Тя е Швейцария на Близкия изток.

Това е свещена земя. Това е земята, където Иисус е извършил първото си чудо – да превърне водата във вино.

"Всички знаем кои са финикийците, но знаем ли, че днешните финикийци – това са ливанците – споделя Смаранда Сандулеску, – че те са създали първата азбука, първия кораб и са открили Америка преди Колумб­?

Оказва се, че в Ливан е създадено първото правно училище в света и че в реконструирането на Бейрут след Гражданската война са участвали български и румънски инженери”.

Изложбата се реализира от Фил Корпорейшън с подкрепата на Ливанската общност в България.

И както казва един от организаторите – Карим Ел-Фил: “Пригответе се да преживеете приказка, защото тази изложба ще ви отведе в тази страна”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Сиска

преди 14 години

И последно ще ви кажа, за да престанете с патологичната си злоба: за 3 лета прекарани там, като туристи, никой не обра нито мен, нито приятелите ми, не чух никой да псува, никой мъж не си позволи лукса да не отстъпи място на жена, не съм настъпала и един фас или фек....!Ходете и снимайте нашите ромски и български гета!В Ливан има кой да ходи!

19

Сиска

преди 14 години

Защо никой не отбележи например, че здравната им система е по-добра от тази в много европейски страни, че лекарствата им са безплатни, че пенсионерите им не страдат като нашите, че никои не взима по-малко от 1000$ заплата, че учениците и студентите им знаят за какво учат и че това за тях е ценност!И какво сте се захванали за мюсюлманите и християните?че те в момента управляват държавата в коалиция!В Ливан ливанският патриарх го посещават и уважават както християни,така и мюсюлмани!

18

Сиска

преди 14 години

Абе хора, преди да пишете и да давате мнения, вземете прочетете малко по темата..За какво ви е тоя интернет като се изказвате без изобщо да сте запознати!Мога да ви кажа, че тези останали с лошо впечатление от там са посещавали съсипаните с годините бедни квартали, в които живеещите нямат пари да си оправят собствените домове. И българите обикновено не отиват и по-далече от тези квартали защото нямат пари да си го позволят. На хората там не им трябват клошари!

fallback