Общ преглед

 

След като вече ти разказахме какво представлява фестивалът Rock N Coke, днес ще ти разкажем как се представиха турските фенове и по-специално как посрещнаха D2 на феста.

Първата фестивална вечер мина доста странно за българските стандарти.

Докато Janes Addiction свириха пред безразлична и почти апатична публика, a колоси като Nine Inch Nails и The Prodigy успяха да раздвижат здраво тълпата едва по средата на сетовете си, турската банда Duman заби пред зверски интерес.

Това е една от турските групи, които не вкарват стабилно етно (ориенталски) мотиви в песните си, но пък турците им се радваха, както ние тук се радваме на нашия Хиподил примерно.

Хората там просто си харесват собствената продукция, която като звучене наистина беше доста добра на места.

Всички знаеха песните и ги пееха с цяло гърло от първата до последната.

Просто останахме с впечатление, че феновете в Турция повече наблягат на родното производство и не се кланят толкова силно пред чужди кумири.

Вторият ден пък започна с D2 и българската група трябваше да открие главната сцена още в 14 на обяд, под жарко слънце и 40 градуса жега.

Очакванията ни бяха, че поради условията това ще се случи пред 20 човека, сред които и ние. Да, но още към 13 часа, докато групата си подготвяше сцената, на оградата се бяха закачили хора чакащи шоуто.

Персоналът се погрижи ентусиастите редовно да бъдат обливани с хладна вода.

До 13,30 се беше скупчила малка тълпа, а когато D2 излязоха да свирят в 14 часа, пред сцената имаше около 1000 човека.

Още по темата

За сравнение, предната вечер Janes Addiction свириха пред може би 2-3 хиляди максимум, а техният сет се падаше точно по залез-слънце.

Това, че толкова хора дойдоха в непоносимата жега да гледат неизвестна за тях група, не беше най-големият комплимент за D2.

Абсолютно всички фенове пред цената скачаха и пляскаха на българите, кефиха се в пъти повече, отколкото на Cold War Kids и Janes Addiction от предната вечер.

Хората наистина се разчупиха, първо защото музиката си беше много яка, и второ – защото феновете не страдат от предразсъдъци.

Попиха музиката бързо и без притеснение активно се включиха в забавата. Чакам момента, когато в България се съберат толкова хора за първата група на концерт и не я гледат от краищата на залата/стадиона със скръстени на гърдите ръце.

D2 наистина вкараха страхотни рок тупалки – песни само на английски (от албума 6).

Дидо пък се разгорещи до такава степен, че си позволи да слезе при публиката, да разпява хората пред сцената, да се прегръща с тях и прочие. Като се видяхме с момчетата след концерта, изглеждаха доста доволни и определено имаше защо.

Вторият фестивален ден пък премина под доста голям интерес като цяло, главно заради Linkin Park, които събраха най-голямата тълпа и се оказаха най-популярната група за местните фенове от целия line-up.

Преди тях забиха Kaiser Chiefs, които, противно на очакванията ни, се представиха доста активно и зарибяващо.

Очаквах да са големи дървета, в клиповете си са като умрели, но песните са им доста яки и здраво разбиха тълпата.

Скоро очакваме подробен видеорепортаж за престоя на D2 в Турция и очакваме ново видео от тях към песента Fake It.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase