Кирил Николов-Дизела. Снимка: Дни на предизвикателствата

За 11-ти пореден път ще станем свидетели на най-големия фестивал за екстремни спортове, екология и туризъм. "Дни на предизвикателствата" ще се проведе между 1и 3 декември в зала 3 на НДК, като по-голямото пространство ще даде възможност за много нови активности.

Програмата вече е целодневна, като наред с традиционните прожекции на приключенски и екстремни филми, лекции и презентации на смели атлети и пътешествeници във вечерната част, през деня посетителите ще могат да се включат в поредица от тематични уъркшопи, практически курсове, както и открити дискусии.

Паралелно в залата ще се състои и изложение на спортна екипировка, туристически услуги, технологични и хранителни продукти, специализирани в областта на алтернативните и екстремни спортове и насърчаващи здравословния начин на живот сред природата.

Билетите вече са в продажба на цени, запазени от миналата година. Тридневният ще струва 20 лв.. На място в дните на събитието цените ще са 23 лв. за три дни и 10 лв. за еднодневни.

11-то издание на "Дни на  предизвикателствата" ще отдели специално внимание на бележещото възход планинско бягане. Специален гост от Франция ще бъде звездният бегач Жулиен Шорие, носител цяла поредица от отличия от престижни състезания на световно равнище - двукратен победител от Grand Raid de la Reunion, La Diagonale des fous (Франция), Hardrock Hundred Mile Endurance Run (САЩ), Ultra Trail du Mont Fuji (Япония), Madeira Island Ultra Trail (Португалия), Ronda del Cims (Андора) и др. От българска страна дисциплината достойно ще представи Кирил Николов-Дизела, подобрил тази година времевия рекорд при преминаването на маршрута "Ком-Емине".

От Великобритания пък ще пристигне легендарният катерач Бен Муун, пионер в преодоляването на едни от най-трудните скални маршрути в световен мащаб. Между тях емблематичен е Hubble през 1990 г., с изкачването на който Бен се превръща в първият атлет, успешно преминал 8C+ маршрут (по-късно категоризиран като 9A). Никога неспиращият да ни вдъхновява с постиженията и волята си Боян Петров-Съни пък ще разкаже за поредния си покорен осемхилядник това лято – Манаслу, осмият по височина връх в света.

Думата ще имат и много други заклети пътешественици и големи имена от световната сцена. Няма да бъдат забравени и каузите, свързани с опазване на природата, които са същностни за "Дните" от самото им начало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase