Снимка: Булфото

Новогодишната програма на НДК ще бъде открита с концерт на Александрина Пендачанска. Събитието ще е на 2 декември от 19.00 часа в Зала 1.

Всичко около нейния концерт е вече факт и билетите са на привършване. Друг интересен акцент е съвместният концерт на Рут Колева и “Карандила” на 5 декември от 21:30 ч. в Зала 3, който ще се проведе в много интересен формат - смесица от жанрове и стилове. Сигурен съм, че ще бъде изключително интересно на хората да разберат как би звучала Бионсе в изпълнение на Горан Брегович”, допълни директорът на НДК Мирослав Боршош.

Той представи и концерта на любимците на кралицата на Холандия - Трио “Озирис”, които са изключително популярни в световен мащаб и сега българската публика ще има възможността да им се наслади на живо на 9 декември от 19.00 ч. в Зала 6. “Надяваме се, че наистина ще изненадаме публиката с големия концерт на Орлин Анастасов и приятели, който ще се проведе на 18 декември от 19:00 ч. в Зала 1. Той е световноизвестен глас и публиката високо ще оцени усилията ни той да бъде в най-голямата зала на Двореца”, подчерта още той.

Също така акцентира и върху любимия формат на публиката в НДК - концертът на 4 рояла, който е предвиден за 20 декември от 20.00 ч. също в Зала 1. “Форматът беше нов, но предизвика огромен интерес и създаде очакване за още изяви”, допълни Боршош и не скри, че се водят преговори за представянето зад граница на концерта на четиримата виртуози Иван Янъков, Живко Петров, Ангел Заберски–син и Георги Черкин.

В заключение директорът на Двореца съобщи и за майсторския клас на Дарина Такова, който ще бъде в дните от 23 до 30 ноември, а кулминацията на фестивала ще бъде на 1 януари от 18:30 ч. в Зала 1 с “Духът на Испания” под диригентството на един от най-нашумелите испански диригенти - Хосе Луис Гомес и с участието на Веско Ешкенази.“Нямам търпение да дирижирам концерта на Орлин Анастасов в Зала 1. “За мен е чест да бъда сред имената на афиша на фестивала, който е впечатляващ със своя подбор”, каза диригентът Мартин Пантелеев. “Радвам се, че мога да представя собствено произведение, което написах преди доста време, но сега ще го покажа пред българската публика”, разкри той.

“За първи път в историята на фестивала са пуснати и пакетни предложения за билети от събитията на НМФ. Зрителите могат да избират колко и какви творби да слушат, а цените на билетите за повече от два концерта ще бъдат с намаление, което е коледният подарък от НДК към публиката”, каза Михаела Петрова.

Тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал ще бъде уникално и с особения акцент, който се поставя върху най-малката публика. Ще има уникални по своята същност срещи между деца от България и Люксембург в специалния формат за междукултурен мост “Sofia meets Luxembourg”. “Ще направим мост за запознаването и проникването на двете култури чрез най-малкото поколение”, каза проф. Борислава Танева, която е основният двигател на проекта. Деца ще композират за други деца, а впоследствие ще изсвирят своите творби на 11 и 12 декември в Зала 9.

В това издание на традиционния международен фестивал ще участват музиканти от доста страни: Италия, Испания, Холандия, Люксембург, САЩ, Франция, Чехия, Гърция, Аржентина, Грузия, Австрия и Великобритания. Продължава се традицията от 2007 г., с влизането на България в Европейския съюз, българската аудитория да се запознава с музикалната традиция на различните европейски държави. Тази година Новогодишният празничен концерт е посветен на музикалната съкровищница на Испания, а диригент ще е известният Хосе Луис Гомес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase