Снимка: Sofia Design Week

Общ преглед
Ето какво може да видим в програмата на Sofia Design Week. От 10.00 часа до 22.00 часа в Сердика Център София е Pop-up Store - мимолетно шопинг пространство, коeто ще остане до 30 юни. Млади български и македонски дизайнери ще представят уникални авторски продукти от всички сфери на дизайна – vintage и recycle дрехи, аксесоари и бижута, керамика, фотография, живопис, мебели.

От 11.00 часа на 28 юни може да видим 140 идеи съвместно с Балкани: Мечешка услуга, 23 СОУ. От събитието ще разберем може ли дизайнът да направи нещо за мечките. В действителност, би могъл да помогне за опазването на тяхната популация, особено в София – вероятно единствената столица в ЕС, която се намира в подножието на планина, естествен хабитат на кафяви мечки.

Между 21 и 30 юни Сердика Център ще се превърне в пространство и за среща със съвременния български дизайн. Десет дизайнера, селектирани от студио Функт, ще представят свои мебели и осветителни тела в специално създадената Лаундж зона. На 28 и 29 юни посетителите ще имат възможност да се срещнат с дизайнерите, да се запознаят с предимствата на добрия интериорен дизайн и да научат как да обзаведат своя дом с нещо наистина уникално.

От 19.00 часа ще бъде открита изложбата "Нещо повече от колело" във Фабрика 126. Велосипедът вълнува българската дизайнерска мисъл още от края на ХIХ век, когато се появява първият нашенски модел, наречен “Паяк”. Изложбата “Нещо повече от колело” показва какъв е процесът по изобретяването и направата на велосипед в наши дни – от идеята през прототипа до продукта, готов за употреба от крайния потребител. Куратор на изложбата е Валентин Водев, носител на престижното отличие Ред Дот за коцептуален дизайн от 2009 г., а освен него сред участниците са добре познати имена като Мартин Ангелов с Халфбайк и Колелиния, Мартин Найденов с неговите детско колело, тротинетка и Spear Trike, Дико Диков с пет модела със специална патентовата система за движение, Цветан Киров с малкия сгъваем crossover велосипед Combino, както и три модела на Drag - Kink, 29er и Firebird.

Отново на същото място ще бъде открита и изложбата "Индустриален дизайн от Израел". Настоящата експозиция е селекция от проекти на студенти от Холонския технологичен институт. Тази сборна колекция дава израз на темите, които занимават днешните млади дизайнери и в този смисъл представлява поглед към съвременния дизайн в Израел. Експонатите са групирани спрямо тяхната връзка с основните начала на дизайна: функция, форма и материя. Изложбата е курирана от университетските преподаватели Шоли Щраус и Ира Рожавски и също така включва pop-up магазин със студентски работи.

Пак във Фабрика 126 може да видим Design Apparat - плод на сътруднчеството на компаниите Nido и Valiyan и творческят гений на Mirko Tattarini, дизайнер и професор в ISIA Флоренция. Design Apparat е мебелната марка, потърсила концептуален нов поглед върху българския дизайн през втората половина на ХХ век, с особено внимание към периода на съветското влияние.Целта е да се разработят нови форми и приложения, стъпили върху соцалистическия сценарий, и репликирани според очакванията и вкуса на 21-ви век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар