Снимка: Аларма Пънк Джаз

Уникална формация, съчетаваща елементи на прогресив, джаз, средиземноморски фолклор, неравноделни балкански ритми, средновековна атмосфера и нова камерна музика, може да слушаме на 21 и 23 февруари. Концертът е на Harundo (Катания, Сицилия) част от Аларма Пънк Джаз. Музикантите ще излязат на сцени съответно в "Център за сценични изкуство Stage 51 в Пловдив и Чешки център в София.

Стилистиката им напомня донякъде ключови европейски групи от 90-те, каквито са Nimal (Швейцария/Словения) и Ritual Nova Ensemble на Борис Ковач, но ориентацията им е по-скоро към търсенето на нови звучения и значения в музицирането, отбелязват организаторите.

Във втория си студиен албум, наречен съвсем неслучайно „Копър”, освен до южнобалканската традиция, сицилианците се допират дори до атмосферата в творчеството на музиканти като Рено Гарсия-Фонс и Дафер Юсеф, но по свой си начин, без да ги пунктират.

Основателят на Harundo Джампиеро Канната (бас, укулеле, китара, мандолина) е археолог по образование, което се отразява доста благотворно върху идейно-естетическите концепции в музиката им, а останалите членове на групата са действащи преподаватели по музика.

В Harundo има и българска следа – Александра Димитрова, цигулар и съавтор на аранжиментите, която живее повече от 20 години в Италия и концертира по цял свят (интересен факт е, че е свирила и със самия Рой Пачи). Групата е позната на тукашните ценители и от участието си на Третия арт-форум „Без граници” в Балчик (2011г.)

Концертите са световна премиера на албума „Копър”, за която музикантите избраха именно България. На първия от тях (в Пловдив на 21.02) Джампиеро Канната ще отпразнува и рождения си ден, в софийската дата (23.02) е част от съвместната инициатива на Чешкия център и „Аларма Пънк Джаз” „Ъндърграунд Шоубизнес”.

И на двата концерта ще се разиграе томбола с билети за следващото голямо събитие на “Аларма Пънк Джаз” – HUGO RACE & FATALISTS (ex-Bad Seeds/The Wreckery).

На 21 февруари в Пловдив двама ще спечелят билети за концерта на Хюго Рейс в Stage 51 на 26 март, съответно в София на 23 февруари ще бъдат изтеглени двама за Хюго Рейс в Studio Sounds Like на 25 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase