Снимка: Reuters

69-ият международен кинофестивал във Венеция ще бъде открит тази вечер, съобщиха световните информационни агенции.

Международният форум чества 80 години от създаването си. За юбилея художественият ръководител на феста Алберто Барбера е осигурил изключително силно участие в надпреварата за голямата награда "Златния лъв".

Общо 18 филма ще се борят за приза. Сред техните автори са майстори на киното като Брайън де Палма, Терънс Малик, Такеши Китано, Марко Белокио и др. Продукциите са от Италия, Франция, САЩ, Израел, Южна Корея, Япония, Филипините и Австрия.

Не по-малко прочути имена ще се представят в извънконкурсната програма. Ще се състои например премиерата на новата творба на американеца Спайк Ли, които засне документалния филм за Майкъл Джексън, на актьора Робърт Редфорд, който се е заел и с режисура, а също на португалеца Мануел де Оливейра, навършил 103 години, пише БТА.

Тазгодишният международен кинофестивал във Венеция ще бъде открит с прожекция на филма "Фундаменталист въпреки волята си" на индийската режисьорка Мира Наир. Той е адаптиран по книга на писателя Мохсин Хамид и описва историята на млад пакистанец, разкъсван между американската мечта и пакистанските си корени. В продукцията играят Риз Ахмед, Кейт Хъдсън, Кийфър Съдърланд и Лив Шрайбър.

Фестивалът ще бъде почетен от звезди като Бен Афлек, Джон Малкович, Хавиер Бардем, Пиърс Броснан, Клаудия Кардинале, Уинона Райдър и др. Всички те ще се съберат на остров Лидо, където форумът ще продължи до 8 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase