Снимка: Hove festival
fallback

Да отидеш на фестивал в Норвегия е като да отидеш на почивка в Сен Тропе, а защо не и в Хавай направо. Възможно е дори да е по-евтино.

Освен пълната липса на нощ през лятото, страната на самоубийците е известна и като една от държавите с най-висок стандарт.

Като казвам висок, имам предвид, че цените в Дания, които са традиционно високи, ми се виждат като от 50- процентова разпродажба.

Всичко е толкова скъпо, че самите европейци купуват предпазливо от най-евтините стоки, докато българите получават болка в сърцето, разделяйки се с огромни суми за дребни неща.

За да отидете на фестивала HOVE, трябва да си купите билет за около 230 евро, който важи за 5 дни (от понеделник до петък). Hove е един от най-странните фестивали, имайки предвид, че се провежда изцяло през седмицата и петък вечер е закриващото шоу.

Самото място се намира в Южна Норвегия, на брега на Северно Море или Атлантическия океан, ако предпочитате, до град Арендал.

Като казвам Южна Норвегия, не си представяйте плажове и аромат на плажно мляко. Самото ви присъствие на ветровитите плажове, дори в пълна зимна екипировка, се счита за постижение.

Алкохолът в Норвегия не е на особена почит, така че, ако искате да си пийвате, ще трябва предвидливо да се запасите от някоя друга страна. Относно бирата - не можете да си намерите по евтина от 2,2 евро за кутийка и то в най-долнопробния магазин.

Можете да пазарувате бира само до 8 вечерта, а след това има забрана. По принцип, самата употреба на какъвто и да е алкохол по улицата е забранено и можете да си отнесете глоба, дори арест.

Разбира се, на фестивала мерките не са така строги, въпреки че полицията редовно проверява какво има в чашите на по-младите. Всеки, които има навършени еди колко си години и може да пие алкохол, има специална гривна, без която не може да си пазарува алкохолни продукти.

Една бира на самия фестивал пък се предлага за около 6,50 евро. Малка кутийка с вино върви за 10.

Норвежците очевидно обичат да пийват, но успяха да ни изненадат, когато казаха, че виждат дозатор на бутилка с алкохол за първи път. Един тип, който се осмели да си пийне от бутилката, пък се изплю веднага и каза, че не разбира как можем да пием това нещо.

Повечето фестивали предлагат и безплатен къмпинг, но Hove събират малка такса за къмпинг, като в зависимост от мястото, плащате между 60 и 120 евро за целия период (цената е за 1 човек).

На около 15 минути пеша от фестивала има прекрасен къмпинг на брега на морето, но поради наплива на хора и там цените са завишени.

Тази година фестивалът имаше сериозен line up, като сред бандите бяха The Raconteurs, Jay Z, Cavalera Conspiracy (специално интервю за България с Макс Кавалера ex-Sepultura, Soulfly малко по-късно), Beck, Dimmu Borgir,Duffy и Goldfrapp, като списъкът продължава и е доста дълъг.

Легендарният барабанист на Sepultura, Игор Кавалера, забавлява с диджейския си проект Mixhell малка компания от около 50 души в най-тесния клуб на фестивала - Bunker.

На самия концерт на Cavalera Conspiracy Игор отстъпи мястото на своя племенник - 13-годишният син на Макс Кавалера - Игор Кавалера Джуниър. Ето и видео, където можете да наблюдавате неговото изпълнение.

 

 

Babyshambles за трети път отмениха участието си на фестивала, като се оправдаха с неразположение на главната фигура - Пийт Дохърти.

Opeth също отмениха участието си, но бяха заменени моментално от колегите си Satyricon.

The Raconteurs също направиха, много добър лайф, част от който можете да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

преди 15 години

Самото място се намира в Южна Норвегия, на брега на Северно Море или Атлантическия океан, ако предпочитате, до град Арендал.ТОВА ИЗОБЩО НЕ Е ВЯРНО.АРЕНДАЛ Е НА ПРОТОКА СКАГЕРАК.

13

преди 15 години

11 и 12 - май въобще не сте прочели заглавието на статията.

12

otdaleko

преди 15 години

haahhaha. Alkoholut ne bil na pochit v Norvegiq. Pich, ne se bqh smql taka ot godini, seriozno. Da, bezobrazno skup e, koeto ne prechi na po-dobrata chat ot naselenieto da si piivat kato donski kazaci. Golqm absurd taq statiq, no opredeleno me zabavlqva.

fallback