Европейската комисия иска от България специални звена за борба с корупцията и организираната престъпност и нов Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс.

Това пише в проектодоклада на ЕК, съобщава БНТ.

И докато най-големите критики отново са за липсата на воля за борба с корупцията по високите етажи на властта, похвалите са за битките срещу злоупотребите с еврофондове, за работата на Инспектората към ВСС и функционирането на Комисията „Кушлев".

В България уличните убийства продължават, а добре познати престъпници биват или освобождавани от затвора, или получават леки присъди, заради които пак изглеждат като недосегаеми. Обществото все още предстои да бъде убедено, че властите и политическата класа са еднозначно решени да прочистят системата, пише в доклада.

Сложността и формализмът на наказателното преследване е само по себе си основна причина за неефективността на съдебната система. То принуждава разследващи и прокуратура да се фокусират върху опростени методи, за да се сдобият с доказателства и да избегнат сложни разследвания, отбелязват от ЕК.

Въпреки изобилието от примери за корупция и злоупотреби в обществения живот, правоприлагащите органи не искат да поемат инициатива и изглежда чакат, докато някой административен орган изнесе данни за нарушения и едва тогава започват разследване. Липсата на инициатива се дължи до голяма степен на пасивното поведение и на ограничената политическа подкрепа за проактивен подход за борба със злоупотребите и корупцията, пише още в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase