Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Папа Франциск призова 1,4 милиарда католици по света да се откажат от „безумното преследване“ на парите и вместо това да се посветят на вярата си в ново енциклично писмо, най-висшата форма на папско учение, публикувано в четвъртък.

Oще по темата
Четвъртата енциклика на Франциск за 11-годишното му папство до голяма степен се въздържа да говори по политически въпроси, което е отклонение от предишните му писания, в които също се засягаха теми като глобалното изменение на климата и икономическите политики „на принципа на „измамата“, пише Ройтерс.

„Dilexit nos“ (Той ни обикна) вместо това насърчава вярващите да укрепят религиозния си живот.

"Светът живее в „епоха на повърхностност“, казва папата, и католиците и другите християни „трябва да преоткрият значението на сърцето“.

„В свят, в който всичко се купува и продава, усещането на хората за тяхната стойност изглежда все повече зависи от това, което могат да натрупат със силата на парите“, пише Франциск.

„Христовата любов няма място в този извратен механизъм, но само тя може да ни освободи от безумния стремеж, в който вече няма място за безвъзмездната любов“, казва Франциск.

Текстът от 142 страници се фокусира върху духовни теми, а не върху призиви за конкретни политически действия.
Писмото на папата от 2015 г. „Laudato Si'“ (Слава Богу) призова света да се грижи за околната среда и беше оценено от някои световни лидери като фактор, повлиял на дискусиите преди Парижкото споразумение от 2016 г. Писмото му от 2020 г. „Fratelli Tutti“ (Всички братя) призова за преразглеждане на икономическите политики след глобалната пандемия от коронавирус.

Християните трябва да подражават на любовта на Исус, като се грижат и за нуждаещите се, казва папата. „Няма по-добър начин да отвърнем на любовта с любов“, заявява той.

Публикуването на папския документ идва, когато Франциск ръководи едномесечна среща на върха на глобалните католически лидери във Ватикана, която се очаква да публикува свой собствен текст в събота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 2 часа

Ни знам има едни евангелисти тия парата ги бие яко- бачкат здраво , ш ибат се и се множат , ние Ганчовците само им гледаме номера на фанелките .

8

ндаа

преди 3 часа

Каза като рече папата!

7

Анонимен

преди 3 часа

До Анонимен Сорос католик ли е? Не знаех ...

fallback