Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Етническото разделение между сърби и албанци продължава в Митровица, пише Ройтерс.

Oще по темата

Откакто този месец в Северна Митровица, Косово, отвори врати ново кафене, наречено Missini Sweets, няколко гости се наслаждават на напитките и сладкишите в него. Но бизнесът се сблъсква с препятствия: той се управлява от етнически албанци, а местните етнически сърби отказват да влизат.

Във видеоклип, публикуван през август в популярен сред сърбите канал в Telegram и гледан хиляди пъти, се призовава кафенето да бъде бойкотирано, след като бъде отворено, тъй като се намира в доминирана от сърби част на града. В близкия супермаркет, управляван от албанци, който също е отбелязан във видеото, е имало подобно отношение, казва негов служител.

„В момента нямаме сръбски клиенти, защото в социалните медии се води кампания и на хората се казва да не влизат в магазина ми“, казва собственикът на сладкарница „Мисини“ в Митровица Астрит Мисини.

Насилието в Косовска Митровица избухва многократно, откакто тя се раздели на етнически принцип след войната в Косово през 1999 г., когато сърбите напуснаха южната част на Косово и се концентрираха на север, а албанците се преместиха на юг. Сега, 25 години по-късно, отношенията в града отново се влошават, твърдят жители, официални лица и собственици на магазини, на фона на официалните действия за повторно отваряне на мост между общностите.

Независимостта на Косово, в което преобладават етническите албанци, идва през 2008 г., почти десетилетие след партизанско въстание срещу сръбското управление. Въпреки това напрежението продължава да е налице главно в северната част на страната, където сръбското малцинство отказва да признае държавността на Косово и все още смята Белград за своя столица.

Ситуацията тревожи западните официални лица и миротворците, които се опасяват, че проблемите в Митровица могат да предизвикат по-широко напрежение между Сърбия и Косово, точно когато и двете страни се разглеждат за присъединяване към Европейския съюз - при условие, че разрешат различията си.

Митровица, с население от 84 000 души, е разделена на 20 000 сърби, живеещи на север от река Ибър, която преминава през центъра на града, и етнически албанци, живеещи в южните квартали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 4 часа

230 000 сърби и черногорци са прогонени от западния и албански геноцид в Косово. СТОП НА ЛЪЖИТЕ И ЛИЦЕМЕРИЕТО И ПРАЗНИТЕ ПРИКАЗКИ. КОЛКОТО СА ЗАГРИЖЕНИ ЗА ЛИВАНСКИЯ И ПЕЛАСТИНСКИ НАРОД И ЗА МИСИЯТА НА ООН В ЛИВАН.

fallback