Снимка: архив, БГНЕС
fallback

България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия призовават Европейската комисия да изравни земеделските субсидии в целия ЕС.

Седемте държави, които по-късно се присъединиха към общността, години наред получават по-ниски директни плащания от европейския бюджет за общата селскостопанска политика в сравнение с държавите в Западна Европа.

Причината за това са по-ниските производствени разходи в миналото, които обаче според седемте държави днес вече не са налице, докато високите стандарти и изисквания са еднакви за всички фермери в ЕС, предаде кореспондентът на БНТ.

Седемте държави са пресметнали, че и през 2027 г. земеделските им стопани все още ще получават само около 80% от средното за ЕС ниво на директни плащания. Според тях няма основание за различно третиране на земеделските производители на вътрешния пазар на ЕС. В тази връзка България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия подчертават необходимостта от пълно външно сближаване на директните плащания. Те призовават ЕК да се съобрази с това в следващия бюджет на общата селскостопанска политика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 3 часа

Хубаво е субсидиите да се изравнят, но това трябва да върви с едно условие. Изравняване и на заплащането на работниците, както и арендата/наемите на земеделските площи. Нали произвидствените разходи вече били същите. Заплатите на работниците са част от тези разходи. Защо много българи ходят примерно в Хландия, Англия и Белгия да работят на полето, а не го правят тук в България? Ами явно там се плащат по-високи суми т.е. нашите искат същата субсидия, ама ако може да плащат стотинки на работниците

5

Анонимен

преди 3 часа

Нали всички сме едно в ЕС, защо има разлика ?

4

Един Българин

преди 3 часа

Най-засегнатите от войната държави, от украинския внос, а някои и от сушата ....

fallback