Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Крайнодясното правителство на Италия одобри нов указ, насочен към преодоляване на съдебните пречки, които рискуваха да провалят спорната миграционна сделка с Албания, пише AP.

Съгласно новия указ, който влиза в сила незабавно, правителството съкрати списъка на страните, считани за „безопасни“ по закон, което означава, че Рим може да репатрира в онези страни мигранти, които не са получили убежище, като използва бърза процедура.

Броят на безопасните държави сега е намален на 19 от предишните 22, с изключение на Камерун, Колумбия и Нигерия.

Този ход следва решение на съдиите в Рим, които в петък отхвърлиха задържането на първите 12 мигранти, изпратени в новооткрит приемен център в Албания, с аргумента, че техните страни на произход – Бангладеш и Египет – не са достатъчно безопасни, за да бъдат изпратен обратно.

Съгласно решението, всичките 12 мигранти бяха върнати обратно в Италия, където ще могат да кандидатстват отново за убежище.

Римските съдии мотивираха решението си с цитиране на скорошно решение на Европейския съд, което посочи, че една страна може да се счита за безопасна за репатриране на мигранти само ако цялата й територия може да се счита за безопасна.

Решението беше ранна пречка за петгодишното споразумение между Италия и Албания Тирана да приема 3000 мигранти на месец, заловени в международни води от италианската брегова охрана. Те ще бъдат проверени за евентуално убежище в Италия или ще бъдат изпратени обратно в техните страни.

Италианският премиер Джорджия Мелони силно настоя за сделката, защитавайки я като нов „модел“ за справяне с нелегалната миграция.

Мелони атакува решението на римските магистрати като „предубедено“ и обеща да преодолее всички съдебни пречки.

Правозащитни групи и неправителствени организации, активни в Средиземно море, заклеймиха споразумението между Италия и Албания като опасен прецедент в противоречие с международните закони.

Правни експерти също отбелязаха, че новият указ, одобрен от правителството на Мелони, не може да бъде достатъчен за разрешаване на евентуални бъдещи конфликти, тъй като решенията на ЕС имат предимство пред противоречивите национални закони.

Вътрешният министър Матео Пиантедоси в понеделник отхвърли критиките, като каза, че новият указ е в съответствие с решението на Европейския съд и в съответствие с нов регламент на ЕС, който ще влезе в сила през 2026 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

мак

преди 7 часа

Кауза пердута. Всички в "семейството" могат да спрат разглеждане на молби за лесен живот наречени молби за убежище, но за това трябва акъл, инстинкт за самосъхранение и воля да се опълчат на началниците, главно на фоннещоси и поддръжниците й. Тук за пореден път лъсва лицемерие, тези закони не се харесват, затова пък меркелови закони за отворени врати никой не пипа и не я погва.

1

.

преди 8 часа

Това го чух по БНР в петък.

fallback