Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Членовете на испанската твърдо лява партия Podemos започнаха да гласуват във вторник дали да обвържат решаващата си подкрепа за тазгодишния бюджет с условието правителството да скъса връзките си с Израел и да приложи мерки за ограничаване на наемите цени с 40%, пише Ройтерс.

Воденото от социалистите правителство на премиера Педро Санчес, което разчита на крехка коалиция от по-малки партии, за да одобри всяко законодателство, се нуждае от гласовете на четиримата депутати от Podemos в долната камара, за да може бюджетът да бъде приет.

Санчес е изправен пред деликатен акт на балансиране, тъй като също така се нуждае от подкрепа от две дясноцентристки партии - каталунските сепаратисти Junts и баските регионалисти PNV, които са готови да наложат свои собствени условия, за да подкрепят бюджета.

В понеделник генералният секретар на Podemos Йоне Белара - който беше министър на социалните права на Санчес между 2021 г. и 2023 г., но вече не е в управляващата коалиция - разкритикува това, което тя определи като бездействие на правителството във видео съобщение.

Белара каза, че членовете на нейната партия трябва да решат дали да изискат правителството "незабавно да прекрати дипломатическите и търговски отношения с геноцидната държава Израел" в замяна на подкрепа за бюджета.
Израел категорично отрича, че войната му срещу бойците на Хамас в Газа е акт на геноцид срещу палестинския народ.
Второто условие, което тя нарече, беше „справяне с жилищната криза чрез намаляване на наемите с 40% със закон, забрана на закупуването на къщи от всеки, който няма да живее в тях, и разбиване на ескадрила командоси“, във връзка с частни компании, които посредничат в ситуации на заселване за изгонване на обитатели.

Испания се бори да балансира между насърчаването на туризма, двигател на нейната икономика, и справянето с опасенията на гражданите относно непосилните високи наеми поради облагородяването и наемодателите, които се пренасочват към по-доходоносни туристически наеми , като този месец са планирани протести в цялата страна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback