Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Данните на НСИ показват, че инфлацията за септември е 1,2%,  а за четвърти месец тази година имаме месечна дефлация от минус 1%. Това показва, че влизаме в период на забавяне на цените и няма да е изненада, ако България и Европейския съюз се изправят пред опасност от дефлационни процеси. Цялата европейска икономика върви към забавяне, което в голяма степен се дължи на процесите в Германия. Това каза икономистът Юлиян Войнов, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Германия заложи твърде много на търговските си взаимоотношения с Китай, чиято икономика сега се забавя сериозно, а това се отрази крайно негативно на Германия. На второ място, дълги години немската държава фокусираше енергийната си политика върху покупка на руски газ, което също се отрази негативно след избухването на войната в Украйна. От друга страна, Германия се съсредоточи върху производството на електромобили в Китай, но там автомобилната промишленост се оказа много по-конкурентна. От дълги години Германия води и консервативна финансова политика, която допълнително забави икономическото развитие в Европейския съюз.

„Външният дълг на САЩ е 110% от брутния вътрешен продукт, а бюджетният дефицит е около 5%“, отбеляза гостът. Въпреки това, американската икономика продължава да расте. Това е така, защото американският долар дава сигурност на правителството и бизнеса, че е много малко вероятно икономиката да стигне до фалит, защото доларът е световна резерва валута в 80% от страните по света.

Според събеседника основната причина Европа да изостава е, че липсва обща фискална политика, обща дългова политика и общ капиталов пазар и банков съюз. Европейският съюз все още представлява Европа на нациите. Всичко това води и до по-малко инвестиции. Марио Драги е адресирал всички проблеми подробно в доклада си.

Бюджетът на ЕС е 1% от брутния вътрешен продукт на страните членки. Една част отива за административни разходи, а другата за подпомагане на страните по различни фондове. В САЩ разходите на правителството са около 20-25%. Няма как при този общ бюджет Европа да бъде истински конкурента. Друг проблем е, че средствата се изразходват на квотен принцип, а не отиват при регионите на базата на техните нужди.

Проблемът на банковата система в Европа е, че банките се превръщат в посредник между бизнеса и спестяванията на хората. Това не оставя място за рисков капитал и инвестиции. Фиксацията на ЕС е да се запази макроикономическата стабилност на отделните държави. „Да, бюджетът и дълговете са важни, но трябва да се мисли как да се окрупни капиталовия пазар, за да се насърчи растежът. Нужно е политическо съгласие за промяна на политиката за фискална консолидация и въвеждане на политика за стимулиране на бизнес средата“, категоричен е Войнов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

нн

преди 2 часа

Само едно ми стана ясно и то е, че за спада в Германия били виновни Китай и Русия. И какво излиза, че Германия няма вина и че Германия била основата на Европа. Жалко за Европа ако зависи от една държава, останалите дребни риби.

4

Анонимен

преди 4 часа

Ама те кво очакват авто производителите? Че всяк година ще продават по 10 милиона автомобила и всяка година ще вдигат цените с 20%. Свърши времето вече на купуване на нова кола през 2 или 3 години.В САЩ по времето на "златната автомобилна ера" 1950-1965 та са си пазарували коли всяка година. Няма да се върне това повече.В Европа фолксваген продаваха по 100 хил годишно.От всички модели.Сега ако не продадат толкова за месец казвта "фалираме" хайде стига глупости.

3

Анонимен

преди 4 часа

Златото е поскъп ало с 40%. Това е реалната инфлация. Нашите *** трябваш отдавна да са обърнали еашитния резерв от евро в злато. Да ама нашите прителчета не дават на независимата ни банка да прави каквот трябва! Изобщо не ни трябва еврото, трябват ни ьлатни резерви вмезто еврови и няма да може никой да бутне лева!

fallback