Снимка iStock
fallback

Български предприемач е осъден от Софийски градски съд за измама при усвояване на европейските фондове след разследване на европейската прокуратура. Присъдата бе произнесена на 30 септември и става окончателна днес.

Съдът е приел за виновен управител на фирма, финансирана от Държавен фонд "Земеделие" по проект за изграждане на предприятие за преработка на мляко и млечни продукти. Проектът е на стойност 474 000 евро, като управителят на дружеството е следало да представи по него банкова гаранция за получаване на авансово плащане, пише "Сега".

Представената гаранция първоначално е отхвърлена от ДФЗ и управителят на дружеството представя нова. Разследването е установило, че тя е фалшифицирана, за да изглежда така, сякаш е издадена от банката с необходимите за проекта промени. Срещу фалшивата банкова гаранция фирмата е получила авансово заплащане от 50% - 237 000 евро, срещу които обаче не е извършила никакви дейности. Съдът осъжда А.Р.М. на наказание три години лишаване от свобода, изпълнението на което, на основание чл. 66, ал. 1 от Наказателния кодекс, отлага за срок от пет години. Осъденият ще трябва да върне обратно и получената от ДФЗ сума по проекта с начислени върху нея лихви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Кравар текезесар

преди 2 дни

А консултантската компания, дето е фалшифицирала документите - кога? Всеки който е помирисвал за какво става дума, е наясно, че един човек, без фирма-консултант, която гуши 25% от отпуснатото, не може да се справи сам...

11

бе да питам

преди 2 дни

ахмет ли се казва

10

Анонимен

преди 2 дни

Ест Урсула ест проблема - Нет Урсула нет проблема :)))

fallback