Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Норвегия въвежда паспортни проверки по границите си, заради повишаване нивото на терористична заплаха. Страната не е в Европейския съюз, но е част от Шенгенското пространство. В същото време Полша обяви, че планира да затвори границите си за бежанци. Властите във Варшава временно преустановят даването на убежище.

Очаква се да се види и какво ще е реакцията на ЕК във връзка с решението на Полша. Тази седмица ще се състои и Съвет по външни работи, където външните министри на Европа ще обсъдят актуалната геополитическа обстановка.

“Полша прекратява предоставянето на убежище за мигранти заради инструментализирането на миграцията от страна на Беларус с помощта на Русия. Периодично се усилва натискът по границите, това лесно става в държави като Беларус. Има цели руски полети, които стоварват нелегални мигранти от Близкия изток”, коментира решението на Полша журналистът Момчил Инджов.

Пред NOVA NEWS той допълни, че Полша най-вероятно ще поиска разрешение от Европа, но “каквото и да бъде казано, те са решение да действат”.

Според журналиста олитиката на неотблъскване означава нелегалните мигранти да не бъдат връщани в държави, където има опасност да бъдат подлагани на изтезания или унизително отношение.  „Трудно е да се докаже, че юридически тези хора са докарвани на границата. Няма как да се докаже, че те не са заплашени от наказания в свободните страни”, посочи още Инджов.

Решението, което Полша взима крие риск от влошаване на отношенията ѝ с ЕС.

“Очаква се днес да бъде приет пакет от санкции срещу Иран заради снабдяването на Русия с балистични ракети, които да бъдат използвани във войната срещу Украйна. Досега България и Румъния не са настояли за санкции срещу йеменските хути, при положение, че има държани български заложници на борда на кораба Galaxy Leader в продължение на година”, добави Инджов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 2 часа

Като им гледам цвета на мигрантите - живи руснаци и белурси са. Дааа... Да ви имам тАпите статии!

19

До Колев

преди 2 часа

Човече, какъв "руски мир" те гони? Говори се забежанци, които изобщо нямат нищо общо с Русия, не са руснаци, нито са живели там. То бива посолственият тRолаж да не може да чете и да мисли, но орете, бе байно, дъното. Та писаругите на тъпотии да не говорим, че статиятаестрашна плява. Опитът да се въвлече Русия в това, че мигранти от "Близкия изток" влизат в Европа, че се ангажира и Белорус, е повече от жалък. Границите с Белорус са затворени без друго. Теда си гледат Шенгенския разграден двор.

18

Анонимен

преди 2 часа

Верно ли? А Шенген? А ЕКПЧ? Или само България да спазва всяка тъпотевина на ЕС и ООН и да бъде санкционирана затова,че кихнала без да иска, а при явни нарушения на всякакви конвенции от страна на Германия, Автрия, Полша и т.н. просто това да се декларира и приема? И що? Докогат наведенаците ни ще управляват държавата, а ние ще им плащаме скодоумията? Докога ще ги търпим?

fallback