Снимка: Правителствена информационна служба
fallback

“Ние винаги сме били на позицията, че всяка една страна, която е кандидат за член на ЕС, трябва да има собствени заслуги за участието си в Европейския съюз, както и да спазва всички права и отговорности, които е поела в процеса. Така че ние сме горещи поддръжници на разширяването на ЕС, но при спазването на общите условия и процедурата, която е известна на всички“, заяви премиерът.

Димитър Главчев е в Берлин, където участва в Срещата на върха в рамките на “Берлинския процес“. 

Министър-председателят акцентира, че по отношение на двустранните срещи в хода на процеса е предложено преговорите да се разширят на равнище държава кандидат-членка – ЕС, за да се избегнат противоречията между две държави.  “В крайна сметка ние това сме го направили с Република Северна Македония и очевидно се движим напред, тъй като на срещата беше дадено като добър пример - една държава да преговаря с целия Европейски съюз“, сподели още Главчев.

Премиерът коментира, че по време на срещата е станало ясно, че Черна гора ще закрие преговорните глави до края на годината, както и че Албания се очаква да започне да отваря преговорни глави в този период, както и че е била изразена надежда, че и Сърбия би могла да стартира преговорни глави в началото на 2025 година.

“Относно Зелената програма, за която ние взехме участие, подчертах особено важната за нас роля на Коридор № 8, който свързва Италия, Албания, Северна Македония и България в посока запад-изток. Достигайки до Варна и Бургас, коридорът ще позволи достъп и до оста север-юг от Гърция към Румъния, което има дори глобално измерение. Изтъкнахме важността на този коридор“, допълни още премиерът.

Главчев направи изказване във втория панел на форума на тема “Зелена програма, свързаност, енергия“. Българският премиер акцентира върху развитието на транспортните коридори, като например Транс-европейската транспортна мрежа (TEN-T), което ще намали търговските бариери и ще подобри мобилността в региона.  Главчев изтъкна също енергийната свързаност, както и инвестициите в енергийна инфраструктура и възобновяеми източници. Те са от жизненоважно значение за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и привеждане в съответствие със Зелената програма на Западните Балкани.

Берлинският процес е създаден през 2014 г. като платформа за засилване на сътрудничеството между държавите от Западните Балкани и страните домакини на Берлинския процес, както и ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

BG

преди 34 минути

Кой те бръсне за слива теб бе главчо

23

Анонимен

преди 2 часа

"А дали се е погубила е спорно, тъй като винаги се е възраждала под една или друга форма! Настоящия ЕС също може да се приеме за продължение на Римската империя"---------Няма нищо спорно- Римската империя е приключила съществуването си преди 1500 години, това е факт, а не тема за дебат. ЕС не е никакво "продължение" на Римската империя, а единственият който имаше идеи да я възражда беше един чичко с мустак.

22

Анонимен

преди 2 часа

До 19, що бе копейка, кое не е вярно? Всяко нещо има своя край, но пък Римската империя е властвала над континента в продължение на много векове, и е била най-доброто място за живот през цялото това време! А дали се е погубила е спорно, тъй като винаги се е възраждала под една или друга форма! Настоящия ЕС също може да се приеме за продължение на Римската империя

fallback