Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Председателят на парламента на Грузия каза, че депутатите от управляващата партия ще предприемат импийчмънт на прозападния президент преди парламентарните избори на 26 октомври, година след като предишен опит за импийчмънт се провали, пише Ройтерс.

На брифинг Шалва Папуашвили каза, че обвиненията срещу президента Саломе Зурабишвили се отнасят до посещения в чужбина, които според него не са били разрешени от правителството, същите обвинения, повдигнати при предишния импийчмънт миналата година.

Управляващата партия "Грузинска мечта" и нейните съюзници в момента нямат достатъчно гласове в парламента, за да отстранят Зурабишвили, а Папуашвили каза, че се надява мярката да бъде приета след изборите от нов парламент.

Въпреки че беше избран през 2018 г. с подкрепата на "Грузинска мечта", Зурабишвили, чиито правомощия са предимно церемониални, оттогава се превърна във враг на блока и неговия влиятелен основател, милиардерът, бивш министър-председател Бидзина Иванишвили.

През последните седмици тя се опитваше да посредничи в договори между разделените и разногласни опозиционни партии в Грузия, целящи да изместят Грузинската мечта на изборите.

Роден в Париж бивш френски дипломат от грузински произход, Зурабишвили миналата седмица се срещна с президентите на Франция, Германия и Полша, както и с високопоставени служители на Европейския съюз по време на пътуване до Европа. Миналата седмица ЕС заяви, че е спрял всички контакти на високо ниво с грузинското правителство заради неговите „антизападни и антиевропейски наративи“.

Въпреки че Грузия е като цяло прозападно настроена от независимостта си от Москва през 1991 г., чуждестранни и вътрешни критици обвиняват Грузинската мечта, че се стреми да саботира дългогодишните цели на Тбилиси за членство в ЕС и НАТО и да преориентира страната към Русия. Грузинска мечта казва, че иска Грузия да се присъедини към ЕС и НАТО, като същевременно избягва конфликт с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Човек от село

преди 15 минути

До Анонимен 10. Мисля, че си напълно прав. Като понаучат те английския, ще разберат колко по-разнообразен и цветен е българският. Да ги оставим до тогава да се радват на евтини анцузи със глолеми английски надписи

23

Европеец

преди 1 час

До БАНко. Хе-хе-хе, Македония била по-добре от другите. Най-скапаната нещо си в Европа. А бе, кой ви ражда такива олигоффрени да правите подобни коментари.

22

Анонимен

преди 2 часа

с младия си премиер Грузия е на път да си върне Абхазия и Южна Осетия, те са в момента изцяло на издръжка на руската държава, взеха да предявяват и претенции, искат по-голямо финансиране, подобни тенденции има и в Армения, арменският премиер отказа да одобри с подписа си съдебно преследване на Путин от Международния съд в Хага

fallback