Снимка: БГНЕС
fallback

Ситуацията в Близкия изток рязко се промени след убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала. Групировката стана най-близка до Иран, заяви за Нова телевизия бившият външен министър Надежда Нейнски.

Oще по темата
"Беше очакван отговорът на Иран, но ударът, който нанесе беше в рамките на един ден, но не в деня на еврейската Нова година. Последните действия на Израел, като вземем предвид и избухването на пейджърите - прекъснаха комуникационната система на „Хизбула” и извадиха на светло лидерите на групировката, за да могат и те да бъдат елиминирани.

Израел не търси дипломатическо решение, а пълна победа. Израел вижда реална екзистенциална заплаха с ядрената програма, която има Иран. Въпросът е до каква степен "големите играчи" могат да повлияят на Израел. САЩ са най-сериозният съюзник на Израел. При една пълномащабна война, това ще доведе до включването на САЩ във войната, но не мисля, че те искат това да се случва. САЩ са в последната фаза на предизборната кампания и една такава вода пренарежда много неща. Счита се, че подобна война би била в полза на кампанията на Доналд Тръмп, отколкото на Камала Харис", заяви Надежда Нейнски.

"Най-важно е как предстоящите парламентарни избори ще повлияят на това, което наричаме "стабилност на държавата", отвъд мерките, които се взимат във връзка с конфликта в Близкия изток. Мерките, които се взимат от българското правителство, се базират не само върху наши анализи, но и доклади на партньорски служби", коментира още Надежда Нейнски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 1 ден

Надя е експерт по Близкия изток.

15

Стари К - нов Бардак

преди 1 ден

Сбабичосана съм, но не ме забравяйте!

14

Анонимен

преди 1 ден

Има много иранци които са благодарни на Израел, че атакуват идеологическите им окупатори.

fallback