Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Третият по големина град в Полша Вроцлав се подготвя за пиковите си наводнения в четвъртък, с ранни признаци, че защитата му е стабилна, след като най-лошите наводнения от най-малко две десетилетия опустошиха Централна Европа тази седмица, пише Reuters.

Oще по темата
Вълната от наводнения, която заля полско-чешкия граничен регион от уикенда, достигна Вроцлав през нощта, но първоначално няма признаци за сериозни щети.

"Твърде рано е да се обяви, че наводнението във Вроцлав е преодоляно", каза премиерът Доналд Туск по време на среща с кризисен екип.„Бих предпочел да се задържим нервно и да се опитаме да отгатнем увеличаването на състоянието на реките възможно най-точно.“

Армията каза, че 16 000 войници помагат в региона, заедно с полицията и хиляди доброволци.

Туск се готвеше да се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и други лидери на засегнатите от наводнения централноевропейски държави в четвъртък, след като дъждовете оставиха следа от разрушения от Румъния до Полша.

Най-малко 24 души са загинали, като петима са загинали в Чехия, седем в Румъния, седем в Полша и петима в Австрия. Потопът разпръсна кал и отломки из градовете, унищожи мостове, потопи автомобили и остави властите и домакинствата със сметки за щети, които ще достигнат милиарди долари.


Фон дер Лайен трябва да посети Вроцлав в четвъртък следобед, за да се срещне с Туск и министър-председателите на Чехия, Словакия и Австрия, за да обсъдят помощта за региона.

Чешкият финансов министър каза, че щетите в страната ще възлизат на милиарди евро.

В Унгария градовете се справят с покачването на река Дунав и премиерът Виктор Орбан каза, че нивото на водата в Будапеща се очаква да достигне пика си в събота следобед или вечерта, но че ще бъде по-ниско от рекордните нива, наблюдавани през 2013 г.

"Унгария ще го направи, ние ще създадем успешна защита и срещу това наводнение", каза той в изявление късно в сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback