Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Съдът на Европейския съюз отмени глобата от почти 1,5 милиарда евро, наложена от Европейската комисия (ЕК) на американската компания Google през 2019 г. заради предполагаеми нарушения на европейските стандарти. Това се посочва в решението, публикувано от Съда на ЕС, съобщава Reuters.

„Общият съд потвърждава повечето констатации на Комисията, но отменя решението на Комисията да наложи глоба от почти 1,5 милиарда евро на Google на основание, наред с другото, че не е взела предвид всички релевантни обстоятелства при оценката на продължителността на договорни разпоредби, които Европейската комисия счете за злоупотреба“, се отбелязва в документа.

Според Съда на ЕС „Комисията не е установила, че трите разпоредби, които е идентифицирала, представляват злоупотреба с господстващо положение и заедно представляват едно единствено и продължително нарушение на член 102 от Договора за ЕС“. „Съдът с обща юрисдикция отменя изцяло решението на Европейската комисия“, се казва в него.

Миналата седмица Европейският съд в Люксембург постанови, че американската корпорация Google трябва да плати 2,4 милиарда евро глоби, наложени от Европейската комисия през 2017 г. за нарушаване на правилата за конкуренция в ЕС. В решението на съда се казва, че глобата е наложена „на Google за злоупотреба с господстващото си положение чрез поддържане на собствена услуга за пазаруване“.

„Направихме промени в нашите договори през 2016 г., за да премахнем съответните разпоредби, дори преди решението на Комисията. Доволни сме, че съдът призна грешки в първоначалното решение и анулира глобата“, каза компанията в имейл.

Комисията, която може да обжалва пред Съда на ЕС (СЕС) по правни въпроси, каза, че ще проучи решението и ще обмисли възможните следващи стъпки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 ден

ЕС е въздух под налягане

9

Разбира се

преди 1 ден

Как ще си глобят господарите ЕК и ЕС е ба.ти и повърнята фашистка

8

VladTepes

преди 1 ден

Следващата стъпка следва да е обжалване пред Негово Светейшество католикос Карекин II Нерсисян.

fallback