Снимка: БГНЕС/ EPA

Шефът на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен оказва натиск върху страните от ЕС да номинират жени за еврокомисари, тъй като се стреми да избегне потенциалното унижение да представлява екип, доминиран от мъже, пише Politico.

Още по темата
"Фон дер Лайен е притиснала най-малко пет малки страни от ЕС, включително Словения и Малта, да обмислят замяната на техните кандидати мъже с жени", пише още Politico.

Шефът на ЕК призова Малта да удължи мандата на настоящия еврокомисар Хелена Дали, вместо да изпрати Глен Микалеф, предложен от малтийския премиер Робърт Абела. Според дипломати обаче "това би подкопало авторитета му", така че Абела не промени решението си. Фактът, че промяната на кандидата ще бъде мотивирана от пола, "няма да се хареса на правителството и малтийския народ като цяло".

Фон дер Лайен наблюдава множество кризи по време на първия си мандат като ръководител на изпълнителната власт на Европейския съюз, включително справяне с пандемия и пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Сега най-влиятелният политик в Европа е изправена пред неочаквано предизвикателство, докато събира своя екип от 26 комисари от страните-членки на Европейския съюз: постигане на равенство между половете. В момента девет жени са номинирани от националните столици, с изключение на самата фон дер Лайен.

Експерти и политици, които са съгласни с искането на фон дер Лайен, казват, че нейната Комисия може да се окаже по-малко колегиална и в крайна сметка по-малко ефективна в резултат на липсата на достатъчно жени на масата.

Изглежда, че това искане е имало обратен ефект, тъй като повечето страни отказаха да се вслушат в искането на фон дер Лайен и изпратиха само едно име (само България публично номинира мъж и жена).

Ако не успее, фон дер Лайен може да се изправи пред унизителната задача да каже на парламента, че не е успяла да постигне баланс между половете, само няколко месеца след като обеща, че ще го постигне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase