Снимка: БГНЕС

В малкото селце Карлсдорф няма нито бар, нито магазини, нито дори лекар. Автобусът се движи тук толкова рядко, че графикът на спирката е напълно обрасъл, пише BILD.

На последните поземлени избори в това село партията на канцлера Олаф Шолц ГСДП (Германска социалдемократическа партия) получи само един глас и никой не гласува за СвДП (Свободната демократическа партия – либералите) и Зелените изобщо. Дори левият кандидат Маркус Глайхман, който е разследван за детска порнография, получи повече гласове в това село от управляващата коалиция. 72% от хората пък дадоха вота си за "Алтернатива за Германия".

"Хората работят усилено, но в замяна искат тишина и спокойствие. Вместо това поминъкът им е изложен на риск. Почти всеки трябва да инсталира биосептична яма за 10 000 евро, защото старите външни тоалетни не са свързани с канализационната мрежа“, казва водопроводчикът Холгер Бауер.

Брат му Андреас няколко седмици разпространява листовки в подкрепа на Алтернативата за Германия (АзГ) и направи специално пътуване до съседен град, за да присъства на речта на лидера на партията в Тюрингия Бьорн Хьоке.

"Хората тук не са нацисти, а представители на средната класа. Те виждат АзГ като единствения шанс да сложат край на патернализма. Аз и много други гласувахме за (Хелмут) Кол след обединението на [Германия]. Бих гласувал отново за ХДС, но нищо не се случва“, казва Андреас Бауер.

Бившата медицинска сестра Даниел Вернер, 40, се оплаква, че твърде много нелегални мигранти идват в Германия.

"Не е проблем, че чужденците идват в страната, за да градят живота си, но често те просто експлоатират нашата социална система“, казва Вернер.

Ситуацията в Карлсдорф далеч не е изолирана. Като цяло АзГ получи абсолютно мнозинство (над 50%) в 45 общини в Тюрингия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase