Снимка: БГНЕС/ EPA

Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис, говорейки за отношенията със Северна Македония, заяви, че страната му иска добросъседски отношения с всички страни от Западните Балкани, но по никакъв начин няма да толерира селективното спазване на международното право.

"Международното право е пакет, или го приемаш напълно, или го отхвърляш напълно, и същото важи и за съседна Албания", посочи Герапетрис в интервю за гръцката телевизия "Скай".

Ръководителят на гръцката дипломация каза, че "от идването на власт, от новото правителство на Северна Македония и президента, има систематично нарушаване на същността на Преспанското споразумение".

"Споразумението от Преспа, независимо дали ни харесва, или не, е международен текст, който в този момент има приоритет пред всяка правна разпоредба, той не може да бъде променян едностранно. Текстът, съдържанието на договора е много ясен, той гласи, че използването на името Северна Македония е за всички, така че в този момент съседната държава е в състояние на нарушение на Преспанското споразумение", коментира Герапетрис.

"Всички действия, които трябва да бъдат извършени, са извършени. Във всеки един момент сме готови за всички възможности, ако тази ситуация с правителството на Северна Македония продължи, каза Герапетритис и добави, че според международното право има инструменти, "които ще задължат Северна Македония да се съобрази."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase